Teknoloji Kaynak: Musa ALİOĞLU 18.03.2024 14:54

Kurumsal Kullanıma Hazır Özel 5G, Prime Time'da Wi-Fi'ye Katılıyor

Wi-Fi teknolojisine çok güçlü bir takım arkadaşı geliyor. Özel 5G ağları sayesinde, zorlu ortamlar ve çok geniş kapsama alanları için herkes kendi 5G altyapısını kurabilir*, 5G teknolojisinin yeniliklerinden faydalanabilir. HPE Aruba Networking Özel 5G altyapısını kurmak, HPE Aruba Networking Wi-Fi ağları kurmak gibi kolay ve hızlı.
Kurumsal Kullanıma Hazır Özel 5G, Prime Time'da Wi-Fi'ye Katılıyor

Çoğu sektörde, öngörülen yüzde 48'lik yıllık bileşik büyüme oranı[1] (CAGR) duyulmamış bir şey. Ancak küresel özel 5G ağları pazarında gördüğümüz şey tam olarak bu.

5G'nin yaygınlaşması dünya çapında mobil ağları geliştirdi ve şu ana kadar hükümetler, işletmeler tarafından kullanılmak üzere 5G spektrumunu tahsis etti. Buna özel 5G ağları adını veriyoruz. Bu ağların 2022'de 4 bin özel hücresel ağdan 2028'de 60 binden fazla ağa ulaşarak 15 kata yakın büyüyeceği tahmin ediliyor.

Bizler özel 5G ve Wi-Fi ağlarının yan yana var olacağına, bunun da limanlar, savunma uygulamaları, madencilik operasyonları ve spor etkinlikleri gibi dış mekan kapsama alanının ve gecikme süresinin önemli olduğu müşteri kullanım senaryolarına olanak sağlayacağına inanıyoruz. Bunu düşünen sadece biz değiliz. Birçok kurumsal BT departmanı, piyasada hangi kurumsal kullanıma hazır özel 5G çözümlerinin mevcut olduğunu ve bağlantılarını optimize etmek için tamamlayıcı ağları nasıl kullanabileceklerini araştırıyor.

Kolaylaştırılmış ve birleştirilmiş çözümler

Neden oldukları karmaşa ve maliyet, oldum olası özel hücresel ağların benimsenmesinin önündeki engeller olmuştur. Özel 5G'nin de işletmeler tarafından kurulmasının ve sürdürülmesinin çok zor ve yoğun kaynak gerektirdiği düşünülüyordu. Böyle bir ağın birden fazla bileşenini entegre etmek ve yönetmek, çoğu BT ağ yöneticisi ve mühendisin ötesinde, özel telekomünikasyon uzmanlığı gerektiriyordu.

Neyse ki özel hücresel teknolojiler ve bu alanda üretilen tekliflerdeki son gelişmeler, bu gibi ağların kurumsal kullanımının ve benimsenmesinin önünü açtı.

Önde gelen kurumsal ağ sağlayıcıları, özel hücresel ağı kolaylaştıran ve Wi-Fi ile entegre eden çözümler geliştirerek kurumsal BT personelinin özel 5G'yi sunmak ve dağıtmak için tek bir arayüz kullanmasını sağlıyor. Bu, güvenlik, görünürlük ve yönetimi tek bir yerde bir araya getirerek BT departmanlarının, ister bulutta, ister şirket içinde veya hibrit olsun, birleştirilmiş özel hücresel ve Wi-Fi ağlarında politikaları aynı şekilde uygulamasına ve yönetmesine olanak tanıyor.

Wi-Fi ve özel 5G'nin bu şekilde bir araya gelmesi, ağ ekiplerinin anahtarlar ve erişim noktaları gibi diğer ağ ürünlerine benzer bir şekilde özel hücresel ağları yaygınlaştırmalarına olanak tanıyarak özel hücresel uzmanlık ihtiyacını önemli ölçüde azaltacak. BT departmanları, özel 5G'yi kendi ortamlarında daha kolay deneyebilecekler ve nerede ve nasıl uygulayacaklarını daha iyi anlayabilecekler.

Buna ek olarak, iletişim hizmet sağlayıcıları (CSP'ler) ile çalışan işletmelerin kapsamlı iş ortağı ekosistemine sahip özel hücresel tedarikçileri tercih etmesi, sorunsuz bir yaygınlaştırma sürecine yardımcı olabilir.

Örnek: 2023 Ryder Kupası

Bu teknolojiyi erken benimseyenlerin Wi-Fi ile özel hücresel iletişimi nasıl eşleştirdiğinin gerçek dünyadaki bir örneği 2023 Ryder Kupası'nda görüldü. Etkinliğin organizatörleri, bu sayede ağlarına ultra güvenli özellikler kazandırmaya, kapsama alanını büyük ölçüde genişletmeye ve dünyanın bu önde gelen golf müsabakası sırasında taraftar ve personel deneyimlerini geliştirmeye odaklandılar.

Bu konuda HPE Aruba Networking ile iş ortaklığına imza atan Ryder Cup organizatörleri, 250 bin seyirciye her zaman erişilebilir bağlantı sağlayan entegre bir özel 5G ve Wi-Fi 6e ağı kurarken, aynı zamanda personelin kullanımı için 350 dönümden daha geniş alanda güvenli ve özel bir ağ sağladı.

Roma kırsalındaki Marco Simone Golf & Country Club'da, Athonet'in bulut tabanlı özel hücresel çözümünün HPE tarafından satın alınmasıyla sağlanan bu bağlantıyı sunmak hiç de kolay değildi. Mevcut bağlantı sınırlı ve zorlayıcıydı, mekanın arkeolojik önemi geçici etkinlik kablolarının kullanımını sınırlıyordu. Rüzgar, yağmur ve hatta kemirgenler dahil olmak üzere çok sayıda çevresel faktör söz konusuydu.

Etkinlik sırasında yüz binlerce seyirciye yüksek kapasiteli Wi-Fi bağlantısı sağlanması, taraftarlara cihazlarını kullanarak interaktif bir harita sağlamakla kalmayıp, bireysel skorların yanı sıra maç tahminleri, atışlara dair yorumlar ve atışların görsel takibi için tıklamaya izin veren oyuncu bulma uygulaması gibi yeni uygulama destekli içgörülerin keyfini çıkarmasını sağladı.

Özel 5G ağı, aynı anda golf sahasının daha uzak kısımlarına doğru genişletilmiş kapsama alanı ve operasyonel personel için güvenli bir ağ sağladı. Kalabalığın yüksek bant genişliğine sahip uygulamalara dair talebinden etkilenmeyen etkinlik organizatörleri, güvenlik, eşlik, biletleme ve puanlama gibi kritik hizmetler için tam saha operasyonel kapsama alanına sahip oldu.

Ayrıca çözüm, her üç saniyede bir 15 farklı ölçüm toplayan hava durumu sensörlerinden sahadaki oyuncuların yerini belirlemeye ve bu verileri taraftar uygulamasına beslemeye kadar pek çok senaryo için veri toplanmasını sağladı.

İnovasyona açılan kapı

Ryder Cup, Wi-Fi ve özel 5G bağlantısını eşleştirmenin avantajlı olduğu başlıca durumlardan birkaçını içermesinden dolayı özel 5G olanakları için harika bir örnek oluşturuyor.

Çeşitli kurumsal uygulamalar genelinde, müşterilerimizin bu tür beş temel duruma yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz:

  1. Kablosuz iletişim açısından zorlayıcı ortamlar. Üretim gibi ulaşılması zor ceplere sahip devasa atölye zeminlerinde sürekli iletişimin kritik olduğu durumlarda, Wi-Fi ile birlikte özel hücresel ağların kullanılması kapsama alanı boşluklarını ortadan kaldırabilir.
  1. Hızla hareket eden müşteri cihazları. Özel hücresel ağ, insanların yürüme hızında çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle kablosuz IoT ve Endüstriyel IoT (IIoT) cihazlarının hızlı hareket ettiği ve sağlık hizmetleri, depolama ve endüstriyel ortamlardaki robotik gibi sürekli telemetri ve kontrol verileri alışverişi gerektiren ortamlarda, özel hücresel ağlar iyi bir seçenek sunar.
  1. Özellikle dış mekanlarda geniş kapsama alanları. İster bir belediye, ister bir havaalanı veya ulaşım kompleksi olsun, özel hücresel ağlar, Wi-Fi için geniş alanların etkili bir şekilde kablolamasıyla ilgili zorlukların üstesinden gelir. Böylece akıllı şehirler, limanlar, enerji üretimi ve kamu hizmeti dağıtımını mümkün kılar.
  1. Halka açık erişimi olan işletmelerde güvenli arka ofis iletişimi. Aynı anda halka açık misafir kablosuz erişiminin yanında yüksek güvenlikli veya gecikmeye duyarlı özel bağlantıya da ihtiyaç duyan işletmeler, halka açık trafiği arka ofis işlemlerinden ayırmak için özel hücresel kullanabilir.
  1. Kamuya açık hücresel kapsama boşluklarının doldurulması. Pek çok işletme, sadece kamusal hücresel ağların kapsama alanında önemli boşluklar yaşamakla kalmayıp, aynı zamanda Dağıtılmış Anten Sistemleri (DAS) gibi geleneksel çözümlerin ekonomik olarak uygulanabilir olmadığını da tecrübe etmiştir. Kamu şebeke operatörleriyle işbirliği içinde ve belirli mimari zorlukların aşılabileceği varsayımıyla, gelecekte bu boşlukları doldurmak için özel hücresel ağlardan yararlanılabilir.

Yolculuğa şimdi başlayın

Özel hücresel teknolojilerin güçlü ve hızlı şekilde benimseneceği ortada. İşletmeler inovasyon avantajları elde edebilmek için değerlendirme ve yaygınlaştırma stratejilerini şimdiden belirlemeye başladılar. Şehirleri daha akıllı hale getirmekten sonuçları adeta cerrahi bir hassasiyetle iyileştirmeye kadar, işletmeler Wi-Fi'yi özel 5G ile entegre ederek neler başarabileceklerini keşfetmeye başlıyorlar.