Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.05.2024 09:00 Güncelleme: 07.05.2024 14:11

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, Fed'in faiz indirim sürecinin Eylül ayında başlayabileceğine yönünde devam eden iyimserliğin desteğinde alıcılı seyir izledi.
Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Fed’in faiz indirim sürecinin Eylül ayında başlayabileceğine yönünde devam eden iyimserliğin desteğinde alıcılı seyir izledi. Makro veri akışlarının ekonomide aşırı ısınma endişelerini sakinleştirerek parasal gevşeme sürecini destekler tonda gerçekleşmesi faiz patikasına yönelik beklentilere yön veriyor.

Son olarak dün Fed, bankaların kredi verme uygulamalarına ilişkin "Kıdemli Kredi Yetkilisi Görüş Anketi" raporunu yayımladı. Raporda, ankete katılan bankaların bu yılın ilk çeyreğinde işletmelere verilen ticari ve sınai krediler ile ticari gayrimenkul kredileriyle ilgili olarak standartların daha sıkı ve talebin zayıf olduğunu bildirdiği aktarıldı.

Raporda ayrıca, bankaların kredi politikalarındaki değişiklikler ile ticari gayrimenkul kredilerine olan taleple ilgili bir dizi özel soruyu da yanıtladığı belirtilerek, tüm ticari gayrimenkul kredi kategorileri için bankaların kredi verme politikalarını sıkılaştırdığı kaydedildi. Hanehalkı kredileri konusunda da bankaların konut amaçlı gayrimenkul kredilerinin bazı kategorilerinde kredi standartlarının sıkılaştığını, diğerlerinde ise değişime gidilmediğine işaret edilen raporda, kredi kartı, otomobil ve diğer tüketici kredilerinde standartların sıkılaştığı ve talebin zayıfladığı belirtildi. Bu çerçevede Fed Watch Toola’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti piyasalarda %48,9 oranında fiyatlanıyor.

 İkinci faiz indiriminin ise %36,2 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu çerçevede para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizi %4,83 seviyesinde yatay seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi %4,49 seviyesine geriledi. VIX endeksi dün değişim göstermeyerek 13,49 seviyesindeki seyrini sürdürdü. Nasdaq endeksi %1,19 artışla 16.349,25 seviyesine yükselirken, S&P 500 endeksi %1,03 değer kazancıyla 5.180,74 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,46 artışla 38.852,27 seviyesinden günü tamamladı.

Öne çıkan faiz indirim beklentileri ışığında, sektörel cephede hedge fonların tüketim sektörü hisselerindeki görüşlerini olumlu olarak revize ettiklerini gözlemliyoruz. Dört haftadır yaşanan realizasyonların ardından, geçen hafta hedge fonların tüketim malları sektörü hisselerinde en yüksek tutarda net alımı gerçekleştirdikleri takip edildi.

Söz konusu net alımlarda uzun pozisyonlara ek olarak, Aralık 2023’ten bu yana zirve seviyede gerçekleşen pozisyon kapatmalar belirleyici oldu. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor. Jeopolitik cephede Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen ateşkes önerilerine onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı aldı.

İsrail ordusu, Refah'ın doğusuna saldırı düzenlediğini duyurdu. Öte yandan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail'i Refah'a girmemesi için teşvik etmeye devam ettiklerini bildirdi. Söz konusu gelişmeler çerçevesinde Hang Seng endeks, %0,69, Shangai endeksi ise %0,13 değer kaybediyor.

Diğer yandan, bugün Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Piyasa öngörüsü bankanın üst üste dördüncü toplantısında da gösterge borç verme faiz oranını %4,35'te tutması yönünde. Bu çerçevede S&P ASX endeksinde kazançların %1’i aştığını takip ediyoruz. Nikkei endeksi de yendeki değer kaybı ışığında tatil dönüşü kazançlarını %1,6’ya yükseltti.

Japonya özelinde BoJ yetkilisi Kanda’nın piyasanın düzgün işlemesi halinde hükümetin yene müdahalesine gerek olmayacağı yönündeki yorumunun belirleyici olduğunu takip ediyoruz. Kospi endeksinde de yükseliş %2’ye ulaşıyor. ABD vadelilerinde de yatay karışık seyir gözleniyor. Bugün ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise perakende satışlar verisi takip edilecek. Perakende satışlar Mart ayı verisinin aylık bazda %0,7 artış, yıllık bazda ise %0,2 düşüş kaydettiği öngörülüyor. Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve toptan ticari satışlar verilerine ek olarak, toptan stoklar verisinin revizyonu takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 26 Nisan haftasına ilişkin haftalık mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %2,3 düşüş kaydetmişti.

Toptan ticari satışlar Mart ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi aylık bazda %0,9 artış olarak şekillenirken, öncü olarak %0,4 düşüş olarak gerçekleşen toptan stoklar verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Perşembe günü ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. 4 Mayıs haftasına ilişkin verisinin 214k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Çin’de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Nisan ayında ihracat ve ithalatların yıllık bazda sırasıyla %1,5 ve %4,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

 Bu çerçevede dış ticaret dengesinin 80,53 mlr dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Cuma günü de ABD’de Michigan tüketici güveni Mayıs ayı öncü verisinin aylık bazda 1 puan düşüşle 76,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da hanehalkı harcamaları, cari denge ve dış ticaret dengesi verileri izlenecek. Hanehalkı harcamaları Mart ayı verisinin yıllık bazda %2,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor.

Cari denge cephesinde Mart ayı verisinin 3,45 trl yen fazla vermesi bekleniyor. Dış dengenin de 549,6 mlr yen fazla olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Çin’de de 1Ç23 dönemine ilişkin cari denge verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 4Ç23 dönemine ilişkin veri 56,2 mlr dolar olarak gerçekleşmişti.

Kaynak: Halk Yatırım