Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.03.2024 10:01 Güncelleme: 27.03.2024 13:17

Küresel piyasalar

Japon Yeni son zamanların en düşük seviyesine gerilerken, ekonomiye yönelik belirsizlikleri artırıyor.
Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD’de Conference Board Tüketici Güveni, Richmond FED İmalat Aktivitesi ve günün en önemli verisi dayanıklı mal siparişleri takip edildi. Conference Board Tüketici Güveni Mart ayında piyasa beklentisinin altında 104,7 seviyesinde açıklanırken, bir önceki ayın verisi de 106,7’den 104,8’e revize edildi. Richmond FED İmalat Aktivitesi ise Mart ayında beklentilerin üzerinde daralma gerçekleştirerek -11 seviyesine gerilemiş oldu. Son olarak Dayanıklı Mal Siparişleri verisi için piyasa beklentisi %1,0 artış göstermesi yönündeyken Şubat ayında %1,4 artış gösterdi. Bir önceki ayı verisi ise %-6,2’den %-6,9’a revize edildi. Çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi ise piyasa beklentisine paralel Şubat ayında %0,5 artış göstermiş oldu. Dayanıklı mal siparişlerindeki görülen iyileşmede özellikle ulaştırma tarafındaki siparişlerde görülen %3,3’lük, motorlu araçlar ve yedek parça siparişlerindeki %1,8’lik artış manşet verinin piyasa beklentisinden ayrışmasında etkili oldu.

Son dönemde ABD ekonomisine yönelik yumuşak iniş senaryolarının konuşulduğunu takip etmiştik. Ağır sanayinin öncü sektörü olan otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinden General Motors ve Ford yetkililerinin açıklamaları dikkat çekti. Yetkililer, otomobil piyasası ve karlılık için iyimser olduklarını ifade ederken, ABD’de tüketici talebinin güçlü seyretmeye devam ettiğini belirtti. Son dönemde gerçekleşen otomobil satış adetlerini oldukça iyi olduğunu belirten General Motors yetkilisi Jacobson, yıla çok iyi başlangıç yaptıklarını söylerken, faiz indirim beklentilerinin 2-2,5 oranında olduğunu ancak bunun henüz fiyatlara yansımadığnı dile getirdi. Ford tarafında ise Lawler, 10-12 milyar Dolar temel kar beklentilerini yinelerken, ABD pazarında satışların kuvvetli devam ettiğini söyledi. Son dönemde sıklıkla konuşulan elektrikli araçlara yönelik ise satışların sektörün beklediğinden daha düşük olduğunu belirtti. Bu gelişmelere ek olarak Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Çin, ABD’nin ulusal özel muameleyi ve ülkeye özel özel muameleyi yasaklayan DTÖ kurallarını ihlal ettiğini ve gerekçesiyle DTÖ’ye şikayette bulunulduğu belirtildi.

ABD ekonomisinde aktivite güçlü kalırken, konut fiyatlarında artış eğiliminin sürmesi hisse piyasalarında kar satışlarının devam etmesine neden oldu. S&P 500 endeksi %0,28 azalışla 5.203,58, Dow Jones endeksi %0,08 düşüşle 39.282,33 ve Nasdaq endeksi %0,42 gerilemeyle 16.315,70 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında ise ABD piyasalarının aksine genel görünüm pozitifti. FTSE 100 endeksi %0,17 artışla 7.930,96, CAC 40 endeksi ise %0,41 artışla 8.184,75 seviyesinden ve DAX endeksi %0,67 yükselişle 18.384,35 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,24 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,60 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi ise yükselişini sürdürdü ve 13,19 seviyesinden 13,24 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık seyir devam ediyor. Nikkei endeksi %1,02 ve Nifty 50 endeksi %0,48 artışla işlem görürken; Shanghai endeksin %0,52, Hang Seng endeksi %0,83 ve Kospi endeksinde ise yatay negatif seyir takip ediliyor. Ayrıca, Çin’de açıklanan şirket karlılıkları verisi ve Japonya Merkez Bankası yetkilisi Tamura’nın açıklamaları dikkat çekiyor. Çin’de sanayi karlılıkları Şubat ayında yıllık %10,2 artış gösterirken, 2023 yılı tamamında %2,3 azalış göstermişti. Açıklanan çift haneli karlılık büyümesinde geçtiğimiz yılın aynı döneminde kaydedilen gerilemenin yaratmış olduğu baz etkisi etkili olurken, bu yıl özellikle yüksek teknoloji ve elektrikli araç sektörlerindeki karlılıkta görülen güçlü büyümeler sanayi karlılıklarına güçlü katkı sağladı. Yüksek teknoloji sektöründe karlılık yılın Ocak – Şubat döneminde %27,9 ve elektrikli araç sektöründeki karlılık ise %50 artış gösterdi. Japonya tarafında ise BOJ yetkilisi Tamura, para politikasında yönelik atılacak adımların yavaş ama istikrarlı bir şekilde gerçekleştireceğini ifade ederken, BOJ’un nihai hedefinin faiz oranlarının talep ve fiyat hareketlerini etkileyebilecek seviyeye getirilmesi olduğu söyledi. Japonya’nın para birimi yen ise ABD Doları karşısında 34 yılın en düşük seviyesini gördü. Aynı zamanda Japonya tarafında Hem BOJ Başkanı Ueda hem de Maliye Bakanı Suzuki’nin açıklamaları dikkat çekti. BOJ Başkanı Ueda, son dönemde yende görülen fiyat hareketliliklerine ilişkin yorum yapmayacağını ve kur hareketlerinin ekonomi ve fiyatlar üzerindeki etkisi konusunda hükümet ile birlikte çalıştıklarını ifade etti. Maliye Bakanı Suzuki ise, piyasa hareketlerini dikkate alarak kur istikrarı için gerekli önlemleri alacaklarını ifade etti. Hatırlanacağı üzere hafta başında Japonya Maliye Bakanı Suzuki yenin zayıflamasıyla başa çıkılması için herhangi bir önlemin göz ardı edilmeyeceğini söylemişti. Bugün yapmış olduğu açıklamada da bu söylemini desteklemiş oldu.

ABD vadelilerinde toparlanma eğilimi izleniyor.

Bugün ABD’de Mortgage Başvuruları, Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni ile AMB Yetkilisi Cipollone’ın açıklaması takip ediliyor olacak. ABD’de Mortage Başvuruları 22 Mart haftasında %1,6 azalış göstermiş, 30 yıllık sabit mortgage faizleri ise 13 baz puan artışla %6,97 seviyesinde gerçeklemişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Bekleyen Konut Satışları, MNI Chicago PMI verisi, Haftalık İşgücü İstatistikleri ve Michigan Üniversitesi beklenti anketi takip edilecek. Şubat ayında bekleyen konut satışlarının %1,5 artış göstermesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisi tarafında piyasa beklentisi Mart ayında verinin 44,0 seviyesinden iyileşme göstererek 46,0 seviyesine yükselmesi yönünde. Son olarak haftalık işgücü istatistiklerinde 23 Mart haftası için piyasa beklentisi 212 bin iken devam eden başvurularda 16 Mart haftası için piyasa beklentisi 1.815 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönünde.

Kaynak Halk Yatırım