Teknoloji Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 17.03.2024 07:00

Komatsu D85EXi-18 Akıllı Dozer İle Yüzde 80'e Varan Verimlilik Elde Edildi!

İş makinalarının yeni çağında ayrıcalıklı hizmetler sunmasıyla dikkat çeken Komatsu, en yeni teknolojilerini müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor. Türkiye'de Marubeni Dağıtım ve Servis tarafından temsil edilen Komatsu, D85EXi-18 Akıllı Dozer modeliyle son teknolojinin nimetlerini sunarak, kullanım esnasında hem zaman hem de yakıt avantajında iddialı değerler sunuyor.
Komatsu D85EXi-18 Akıllı Dozer İle Yüzde 80'e Varan Verimlilik Elde Edildi!

Japonya merkezli Marubeni Corporation iştiraki olan Marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş., Türkiye’de temsil ettiği Komatsu ile yeni bir başarıyı daha kanıtladı. Trio A.Ş. tarafından, Ankara Esenboğa Havaalanı’nın genişletme projesinde kullanılmak üzerine kiralanan Komatsu D85EXi-18 Akıllı Dozer ile yapılan demo çalışmaları sonucunda yüzde 80’e varan verimlilik elde edildi. 2024 itibarıyla Türkiye’de faaliyette olan ilk Komatsu D85EXi-18 ile yapılan denemelerde, normal şartlarda günde 110 metre serim imalatı yapılırken, “Akıllı Dozer” sayesinde günde 200 metre serim gerçekleştirildi. Hesaplamalarda malzeme serilen alanın boyutları, 80 metre genişliğinde ve 25 cm yüksekliğinde olacak şekilde belirlendi. Farklı sahalar veya uygulamalarda daha değişik oranların yakalanabileceği verimlilik avantajları, “Akıllı Dozer”in ne derece faydalı bir yatırım olabileceğini gözler önüne seriyor.

Küresel Uydu Sistemi’ni kullanıyor

Komatsu D85EXi-18 Akıllı Dozer, makinaya yüklenen proje verilerine göre bıçak kaldırma silindirlerinde bulunan sensörler vasıtasıyla bıçak yüksekliğini ve tilt konumunu otomatik olarak kontrol edebiliyor. Bunun kontrolü için ise “Küresel Navigasyon Uydu Sistemi”ni kullanıyor. Makine ve bıçak arasındaki haberleşme kablosuz olarak algılanıyor. Bıçağın önündeki yükü, önceden sisteme tanımlanan proje verileri doğrultusunda makina kendi tespit ediyor ve serme işlemi sırasında proje değerlerini azami ölçüde kendisi ayarlayabiliyor. Bu sayede daha yüksek hassasiyet ile işleri yapabiliyor, üretkenliği ve verimliliği maksimum seviyelere çıkarabiliyor.

Yakıt avantajı Komatsu’da

Komatsu Akıllı Dozer; SIGMADOZER® bıçağı, otomatik şanzımanı ve yeni çağ motoru ile hem üretkenlik hem de yakıt tasarrufu özelliği gösteriyor. Tamamen yeni kazma teorisi temel alınarak tasarlanan SIGMADOZER® bıçak, verimli üretimi önemli ölçüde artırıyor. Yeni nesil Akıllı Dozer, geleneksel bir modele kıyasla yakıt verimliliğini önemli ölçüde artırıyor.

KOMTRAX ile işinize uzaktan erişim kolaylığı

Komatsu’nun uydu takip sistemi KOMTRAX, en gelişmiş uzaktan izleme teknolojisiyle PC, akıllı telefon veya tabletten filonuz ve ekipmanınız hakkındaki bilgilere dilediğiniz yerden ulaşmanızı sağlıyor. Bu bilgiler, işlerin en düşük maliyet ve en yüksek verimlilikle sürdürülmesi için kullanıcılara yol gösteriyor. KOMTRAX sayesinde kullanıcılar, iş makinalarından aldıkları her bilgiyi hiçbir ekstra ücret ödetmeden, günlük ve uzun vadeli stratejik kararlar alma gücüne kavuşuyor. KOMTRAX verileriyle; makina ve operatör performansı ölçülebiliyor, riskler önceden tahmin edilebiliyor ve özelleştirilebilen bakım programları ile arıza süreleri en aza indirilebiliyor.

Daha az iş gücü, daha fazla güvenlik

Ölçümü otomatik olarak yapan Komatsu “Akıllı Dozer”in önemli avantajlarından bir diğeri de Harita-Etüt personelinin yükünü azaltması. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra Harita-Etüt ekibinin sadece kontrolleri yapması yeterli oluyor. Hatalı bir serim yapıldığının tespit edilmesi halinde de düzeltmeler çok daha hassas ölçülerde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca ölçüm işleri veya farklı sebeplerden dolayı, makina çevresinde bulunmak zorunda olan personelin, iş güvenliğine aykırı durumlarla karşılaşması da engellenmiş oluyor. Operatör dostu işletim sistemine sahip olan ve tüm operatörlerin rahatlıkla kullanabileceği Akıllı Dozer ile zaman ve iş gücü kaybı yaşanmadan işler tamamlanabiliyor.

Komatsu Akıllı Dozer ile projeler daha erken sürede bitiyor

Operatörlere kullanım kolaylığı sunan Komatsu D85EXi-18 Akıllı Dozer ile projelerin zamanında ve bütçeye en uygun şekilde tamamlanmasına destek olunuyor. Komatsu D85EXi-18 Akıllı Dozer, tespit edilmesi zor açıları kendiliğinden ayarlayabildiği için operatörlerin üzerindeki iş yetiştirme baskısını da azaltıyor. Yapılan demo uygulamalarının ardından; standart bir dozerle yürütülen proje 1 yıl sürüyorsa, “Akıllı Dozer” ile yürütülen projenin yaklaşık 5 ay daha erken bitebileceği tespit edildi. Daha kısa sürede tamamlanan projeler, daha az yakıt tüketimi ve dolayısıyla daha az maliyet ortaya çıkartıyor. Ayrıca yapılan işlemlerde daha kaliteli sonuçlar da elde edilebiliyor. Zamandan, yakıttan ve bakım maliyetinden tasarruf sağlayan, yeni nesil Komatsu “Akıllı Dozer”, tüm iş sahalarına büyük oranda maliyet avantajı sunuyor.