Güncel - Yaşam 17.02.2016 16:24

Kenelerden "banyo havuzu" ile korunacak

Tokat'ta hayvancılığın yoğun olduğu köylerde koyun ve keçileri kenelerden korumak ve daha rahat ilaçlayabilmek için banyo havuzları yapılacak.
Kenelerden "banyo havuzu" ile korunacak

Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turan Saldırıcıer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına yol açan kenelerin, hayvan yetiştiricileri açısından da müzmin bir sorun olduğunu söyledi.

Yaz aylarında bu durumun çiftçinin en önemli sorunlarından olduğuna dikkati çeken Saldırıcıer, "İnsan sağlığını çok olumsuz etkilemekte ayrıca yetiştiricinin et ve süt kalitesini de olumsuz etkiliyor. Bu durumu yönetim kurulu ile sürekli istişare ediyoruz" dedi.

Göreve 14 ay önce geldiklerini hatırlatan Saldırıcıer, bu konuda sürekli araştırma yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Yönetim kurulumuz ile bu durumdan nasıl kurtulabiliriz diye düşünürken dünyadaki örnekleri inceledik. Sayın Valimiz Cevdet Can'a bir proje sunduk. Projemiz koyun keçi banyo havuzu. 5 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde, rampalı, önünde ve sonunda hayvanların bekleme alanı olan bir havuz. Bunda amaç şu; yetiştiricimiz, hayvanını banyo yaptıracak yer bulamıyordu, bulamadığı için senede 1 kere banyo yaptırabiliyordu. Bu tür havuz sistemi oluşturulursa 20 günde ve 1 ayda bu hayvanları ilaçlama şansımız olacak." 

Hayvanların ilaçlanmasıyla kene popülasyonunun da azalmasını hedeflediklerini dile getiren Saldırıcıer, "Her ne kadar insan sağlığı olumsuz etkilense de 4-5 tane kene bir hayvana yapışsa onu da öldürecek pozisyona getirebiliyor. Valimiz sağolsun bu konuya büyük önem gösteriyor. Bize de çok yardımcı oluyor. Valiliğimize geçen yıl mayıs ayında dilekçemizi verdik. Bütün ilçe kaymakamlıklarına yazımız gitti. Yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

Havuzların kısa sürede yapılacağını aktaran Saldırıcıer, "Projemiz 450-500 bin lira civarında. Bu paranın banyo başına bin lirasını biz karşılıyoruz. Bu havuzlara hayvancılığın en yoğun olduğu köylerden başlayacağız. Tokat'ta hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı 103 köye banyo havuzu yapacağız" dedi.

Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin projesi kapsamındaki "banyo havuzları"nın İl Özel İdaresi iş birliğiyle yapılması planlanıyor.