Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 25.04.2024 17:01

Kasko ve Trafik Sigortası'nda hasarsızlık indirimi avantajı

Kasko ve Trafik Sigortası yaptırırken büyük bir avantaj sağlayan hasarsızlık indirimi, araç sahiplerine değişen oranlarda tasarruf imkanı tanıyor. Bu indirimden yararlanmak için ise Kasko ya da Zorunlu Trafik Sigortası'nın zamanında yenilenmesi gerekiyor, ayrıca poliçe süresi boyunca araçların hasar almaması da büyük önem taşıyor. Sigortam.net, bu konuda bilinmeyenlere ışık tutuyor.
Kasko ve Trafik Sigortası'nda hasarsızlık indirimi avantajı

Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası poliçeleri araç sahiplerine beklenmedik kazalar karşısında mali bir güvence sunarken, poliçe maliyetleri sürücüleri en çok düşündüren nokta olmaya devam ediyor. Araçların modeli, yaş ve kullanım biçimleri gibi faktörlerin yanı sıra, sürücülerin hasarsızlık kayıtları da poliçe maliyetlerinin düşmesinde önemli bir rol oynuyor. Türkiye’nin ilk ve lider dijital sigorta platformu Sigortam.net ise hem Kasko hem de Zorunlu Trafik Sigortası’nda hasarsızlık indiriminden yararlanmak için atılması gereken adımlara dikkat çekiyor. 

Hasarsızlık indirimi, kasko poliçelerinde yüzde 30 ila 70 arasında tasarruf imkanı sunuyor

Hasarsızlık indiriminin sürücülere kasko poliçelerinde yüzde 30 ila 70 arasında tasarruf imkanı sağladığına dikkat çeken Sigortam.net CEO'su Ataman Kalkan, “Hasarsızlık indirimi hem kasko fiyatlarını düşürmede avantaj sağlıyor hem de kaskosunu düzenli olarak yaptıran, kurallara uygun bir şekilde araç kullanan sürücülerin ödülü niteliğinde diyebiliriz. Yani iyi sürücü kaskoya daha az ödüyor. Bu indirimi elde etmenin en önemli şartı, poliçe süresince hasar talebinde bulunmamak olarak öne çıkıyor. Kaskoyu yaptıran kişi aracını değiştirse bile, yeni aldığı aracı üzerinden hasarsızlık indiriminden faydalanmaya devam edebiliyor. Kazanılmış hak olarak geçen bu indirim, poliçe yenilenmesinin farklı bir sigorta şirketinden yaptırılması durumunda da geçerliliğini koruyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kritik nokta, kaskonun mutlaka zamanında yenilenmesi gerektiğidir. Çünkü poliçesini zamanında yenilemeyen sürücüler için hasar talebinde bulunmasa bile bu indirim hakkını kaybetme riski söz konusu olabiliyor. Mevcut kasko poliçesi, sigorta şirketleri arasında değişkenlik gösterse de genellikle son 30 günden itibaren yenilenebiliyor.” dedi. 

“Kaskonun erken yenilenmesi, mevcut poliçenin geçerliliğini etkilemez”

Kalkan, “Mevcut kasko poliçesi yürürlükteyken, genellikle bitiş tarihinden önceki son 1 ay içerisinde kasko yenileme süreci başlıyor. Mevcut poliçe bittikten sonra da sigorta şirketlerine göre farklılaşan sürelerde devam ediyor. Diğer yandan kaskonun erken yenilenmesi, aslında yeni kaskonun mevcut poliçe bittiğinde devreye girecek şekilde satın alınması anlamına geliyor. Bu durum kaskonun geçerliliği üzerinde herhangi olumsuz bir etki yaratmıyor. Bitiş tarihi gelene kadar mevcut kasko devam ederken, bittiğinden bir sonraki gün yeni kasko devreye giriyor. Bu durum hem ara vermeden kasko güvencesine sahip olunmasını sağlıyor hem de hasarsızlık indirimi varsa sorun yaşamadan bu hakkın da devam etmesine olanak veriyor. Biz de Sigortam.net olarak, anlaşmalı olduğumuz 20’den fazla sigorta şirketinin geniş kapsamlı seçenekleriyle, kullanıcılarımızın güvenilir ve hızlı bir şekilde kasko yaptırarak indirim haklarını korumalarına destek oluyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Trafikte hasarsız geçen her yıl, sigorta poliçesinde maliyet avantajına dönüşüyor

Hasarsızlık indiriminin sadece kaskoda değil, Trafik Sigortası için de sürücülere avantaj sağladığına değinen Kalkan, “Zorunlu Trafik Sigortası’nı yenileyen araç sahipleri, kusurlu oldukları bir kazada meydana gelen maddi ve manevi hasarları teminatlar kapsamında ödeyerek büyük masraflardan kurtulabiliyor. Diğer yandan kaskoda olduğu gibi Zorunlu Trafik Sigortasın’da da poliçesini bozmayan sürücüler, hasarsızlık indiriminden faydalanabiliyor. Araç sahipleri, trafikte herhangi bir kaza yapmadıkları ve hasara neden olmadıkları 1 yıllık süre için sigortalarını yenilerken hasarsızlık indiriminden yararlanmaya hak kazanıyor. Zorunlu Trafik Sigortası hasarsızlık indirimi, sigorta şirketlerinden bağımsız olarak öne çıkıyor. Böylece sürücüler yeni poliçe kapsamında da mevcut sigorta şirketleri değişse dahi hasarsızlık indiriminden yararlanabiliyor.” şeklinde konuştu.