Magazin Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 19.04.2024 07:41

İnsanın özgüven hali en güzeli

Dove, Gerçek Güzellik Kampanyası'nın 20'nci yılında #GüzellikGerçekKalsın diyerek Birce Akalay eşliğinde bir basın toplantısı düzenledi.
İnsanın özgüven hali en güzeli

Yapay zekanın nasıl bir güzellik tanımı öğrenmesini istediğimizin sorgulandığı toplantıda oyuncu, "kadınların yeni teknolojiler karşısında yaşadıkları güzellik baskısına dikkat çekerek, "Yapay zekaya gerçek ve çeşitli güzellik tanımlarının öğretilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Oyuncu, "Yapay zekanın desteğiyle kalıplaşmış güzellik algısının gençler üzerindeki etkisini ve benim gözlemlediğim önemli bir sorunu, anksiyeteyi konuşacağız. Yapay zekadan bana benzeyen kadın yaratmasını istediğimizde tamamıyla kusursuz yarattığını görüyoruz. Güzel kadın yaratmasını istediğimizde ise beyaz ve sarışın bir kadın yaratıyor. Bunun böyle olmaması gerekiyor. 2025 senesinde neredeyse içeriklerin yüzde 90'ı yapay zekayla üretilecek. Bütün bilgileri biz veriyoruz yapay zekaya biz ona ne öğretebiliriz? İlk başta bir kadını tanımlarken, 'Güzel' demek yerine 'Akıllı, cesur, zeki, çalışkan' gibi sıfatlar kullanmayı tercih ediyorum. İnsanın özgüven hali en güzeli..." dedi. Akalay, "Siz yapay zeka kullanıyor musunuz?" sorusuna, "Yapay zekayı genelde bu tarz konularda kullanmıyor. Bir şey araştırmak istediğime kullanıyorum" yanıtını verdi. 

 'Kendimi hiç olmadığım kadar kendime ait hissediyorum' 

Konuşmacı olarak yer alan Akalay, "Kadınlara çağlar boyunca farklı coğrafyalarda, farklı kalıplar ve tavırlar eşliğinde dayatılan güzellik tanımlarının; kadınların ruhlarını, yaratıcılıkların ve hatta cesaretlerini örselediğini biliyoruz. Örneğin, Uzak Doğu'da daha küçük ayaklar, Afrika'da daha uzun boyunlar, Orta Avrupa'da aristokrasinin dayattığı, daha da beyaz ve asil tenler, korselerin içine sıkışmış incecik beller, milenyuma 5 kala gelen daha ince uzun bedenler ve bacaklar, şimdilerde daha seksi olmak adına yeniden şekillendirilen vücutlar, yüzler... Ve artık yapay zeka ile birlikte insanların kendilerini yeniden yarattıkları yapay personalar, yapay ifadeler, yani maskelerimiz. Yaşamımın 40'ıncı yılını süren bir oyuncu olarak, kendimi hiç olmadığım kadar kendime ait hissediyorum ve bunun en önemli gerekçesinin nasıl göründüğümden öte neler yaptığım, nasıl yaşadığım, üretimlerim ve her ne olursa olsun iyi kalmaya çalışmak olduğunu söyleyebilirim. Gençlik yıllarımda zaman zaman beni de hatırı sayılır derecede rahatsız eden ve hatta manipüle eden dayatılmış güzellik kalıplarının, özellikle gençlerin gelişim çağında toplumda kendilerini ifade ediş biçimlerini deforme ettiğini, cesaretlerini kırdığını ve hatta ciddi boyutlarda sosyal anksiyete yaşattığın düşünüyorum. Dove'un #GuzellikGerçekKalsın diyerek, yapay zekaya nasıl bir güzellik öğretmek istediğimizi sorgulayan ve yapay zekada da gerçek güzelliği savunan çağrısı beni gerçekten çok etkiledi. Eger bir kadın ya da bir insanı tanımlayacaksam kullanacağım ilk sıfatın 'güzel' olmasındansa gerçek, iyi, dürüst, çalışkan, yaratıcı ya da cesur gibi sıfatlar olmasını tercih ediyorum. Tam da bu yüzden yapay zekaya da bu gerçek ve çeşitli güzellik tanımlarının öğretilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.