Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Ekonomi Servisi 26.04.2024 11:16

IJS 139 ülkeden mücevher sektörü temsilcilerini ağırladı

Informa Markets, mücevher dünyasını buluşturan IJS'in (Istanbul Jewelry Show) 55.'sini Elmas Kule sponsorluğunda, 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirdi. Türkiye ile birlikte 16 ülkeden 1.500'ün üzerinde firma ve markanın katıldığı IJS, 70 bin metrekare alanda 139 ülkeden 30 bini aşkın ziyaretçi ağırladı.
IJS 139 ülkeden mücevher sektörü temsilcilerini ağırladı

Başta altın takı, mücevher, montür, pırlanta, değerli taş ve gümüş olmak üzere en yeni ürün, tasarım ve koleksiyonların vitrine çıktığı fuarın IJS Tech bölümünde ise mücevhere hayat veren makine, ekipman ve teknolojiler bir arada sergilendi.

Mart 2023’de düzenlenen fuara göre IJS Nisan 2024, yabancı ziyaretçi sayısında %8’lik artış yakaladı. Yine Mart 2023 fuarına göre Nisan 2024 fuarı; Uzak Asya ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısında %180, Kuzey Avrupa ülkelerinden %68, Orta Asya ülkelerinden %64, Güneydoğu Asya ülkelerinden %63, Pasifik ülkelerinden %47, Kuzey Asya ülkelerinden %32 ve Güney Avrupa ülkelerinden %30 artış yakaladı.

İhracatı artırmak, ihraç ürünleri için yeni pazarlar keşfetmek ve satıcıların mevcut pazar payını korumasını sağlamak amacıyla Mücevher İhracatçıları Birliği ve Informa Markets tarafından “Uluslararası Alım Heyeti Programı” gerçekleştirildi. Program kapsamında sektörün önemli firma ve markalarının 1300’den fazla temsilcisi fuarda alıcı olarak ağırlandı.

IJS Kurucu Ortağı Şermin Cengiz; “Mücevher sektörünün kalbi burada   atıyor”

“Türkiye Mücevher Sektörü, yıllık ihracatının yüzde 80 gibi önemli bir oranını IJS fuarlarından karşılıyor” diyen IJS Kurucu Ortağı Şermin Cengiz, “Her buluşmada, hep çok daha fazla profesyonel ziyaretçiyi markalarımızla buluşturmanın gayreti içindeyiz. Bu yıl ilk kez Nisan ayında açtığımız IJS’i, Çarşamba’dan Cumartesiye dört gün boyunca toplam 30 bini aşkın sektör profesyoneli takip etti. Bunların yüzde %41’i yurt dışından geldi. Dolayısıyla IJS, sektörün ihracatına doğrudan katkı yapma misyonunu güçlü bir şekilde devam ettiriyor. Mücevher sektörünün kalbi IJS fuarlarında atıyor” dedi.

Mücevherin ışıltısı, IJS markası ve İstanbul’u simgeleyen modern lale figürünün altında parlayacak

1.500’den fazla firma ve markanın katıldığı fuarın açılış akşamı, tarihçi Pelin Batu’nun moderasyonu ile gerçekleşen lansmanda ise fuarın yeni isim ve logosu tanıtıldı. Düzenlenen lansmanda, mücevherin tarihin sıfır noktasından bugüne ve buradan da sonsuz geleceğe uzanan yolculuğundan ilham aldıklarını söyleyen IJS Kurucu Ortağı Şermin Cengiz; “IJS olarak gücümüzün ve aynı zamanda mirasımızın bilinciyle, sektörümüzü parıltılı bir ışıkla dönüştürüp, büyütüp aydınlatmaya devam ediyoruz” dedi. Fuarın, IJS markası ve İstanbul’un simgesi modern lale figürüyle, dünya mücevher sektörüne ışık tutmaya devam edeceğini söyleyen Cengiz, bu dönüşümün sadece bir dönüm noktası değil, aynı zamanda bir başlangıç olduğunu vurguladı.

Katılımcı ve ziyaretçiler, sektöre ilham olan IJS etkinliklerini ilgiyle takip etti 

Dünyanın en büyük beş mücevher fuarı arasında yer alan ve Türkiye'nin bu alandaki ilk ve tek uluslararası ihtisas buluşması olan IJS (Istanbul Jewelry Show), sadece ticaret platformu olmanın da ötesinde, mücevherin geleceğini bugünden şekillendiren, sektöre ilham olacak önemli etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam etti. Mücevher sektöründe başlatılan kültür sanat hareketinin önemli bir adımı olan ve Mücevher İhracatçıları Birliği ile IJS desteğiyle düzenlenen "Art for Jewellery: Inspiration Hub" etkinliği, kuyumculuk alanında sanata ve sanatçılara değerli katkılar sundu. Yine Mücevher İhracatçıları Birliği ve IJS ortak projesi olan Designer Club etkinliğinde ise, yurt içi ve yurt dışından takı tasarımcıları ile mücevher ustaları, ürettikleri koleksiyonları, fuarda kendilerine ayrılan alandaki özel bir stantta sergileyerek, ürünlerini dünyaya tanıtma fırsatı buldu.

Mücevherin yarınına sürdürülebilirlik ve yapay zeka yön verecek

Sektörün gelecek trendlerini belirleyen WGSN Semineri, bu yıl da IJS ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Sürdürülebilirlik” ve “Yapay Zeka” unsurlarının, mücevherin yarınını şekillendireceği öngörüsünde bulunan WGSN’in, fuara özel hazırladığı “Mücevherde Sonbahar & Kış 24/25 Trendleri” sunumunu takip eden sektör profesyonelleri, kendilerine ilham olacak tasarım detaylarını, büyüleyici malzemeleri ve renkleri keşfetti. “Mücevher Kadınlar ve Sürdürülebilirlik” panelinde ise, sektöre kadın girişcilerin ve kadın mücevher sektörü temsilcilerinin sayısının daha da artması ve sürdürülebilir bir gelecek için neler yapılabileceği tartışıldı.

Bir sonraki IJS, 02-05 Ekim 2024’te düzenlenecek.