Kültür Sanat Kaynak: Tarık DURMAZ 28.05.2024 14:00 Güncelleme: 28.05.2024 14:39

"Hasenik pestili" coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandı

Şanlıurfa, 28 Mayıs (Hibya) - Hilvan Yerel Eylem Grubu'nun başvurusunu yaptığı Hasenik pestili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesini almaya hak kazandı.
"Hasenik pestili" coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandı

Hilvan Yerel Eylem Grubu tarafından “Katma değerli ürünlerin geliştirilmesi" amacıyla Hasenik pestilinin coğrafi işaret süreci tamamlandı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesini almaya hak kazandı.

Hilvan Yerel Eylem Grubu (YEG) Koordinatörü Yusuf Yavuz, ürünleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“YEG yönetim kurulumuz ve yöredeki köylülerimizle el ele verip yöresel ürünlerin tanınırlığını Türkiye ve yurt dışında artırmak için bir dizi çalışmalar yaptık. Bunların başında ise her yıl Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz Hasenik (Ovacık) bağ bozumu ve şıra festivali gelmektedir.  Bu yıl ise eylül ayında 4. Hasenik Bağ Bozumu ve Şıra Festivali gerçekleştireceğiz. Hilvan Yerel Eylem Grubu olarak yaptığımız bu çalışmaların meyvesini almaya başladık.”

2020 yılında Hasenik pestilinin coğrafi işaret sürecini başlattıklarını ifade eden Yavuz, “Meşakkatli 4 yılın sonunda nihayet Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Hasenik pestilinin coğrafi işaretli ürün olduğu tescilledik ve Hilvan Yerel Eylem Grubu olarak tescil belgemizi aldık. Başka yöresel ürünlerimiz için de yeni coğrafi işaret sürecini başlatacağız.” dedi.