Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.04.2024 08:30 Güncelleme: 25.04.2024 12:23

''Hamas Gazze'de hala hakim''

Stockholm, 25 Nisan (Hibya) - Önde gelen bazı uluslararası uzmanlar ve İsrailli gözlemciler Gazze'deki Hamas'ın askeri olarak zayıflamış olsa da örgütün ne askeri ne de siyasi olarak yenilmiş olmadığını ve Hamas'ın bölgede hala hakim olduğunu konusunda hemfikir.
''Hamas Gazze'de hala hakim''

İsrail ordusunda Filistin İşleri Departmanı'ndan sorumlu eski bir istihbarat subayı olan Michael Milshtein, İsrailliler için kabul etmesi zor olsa da Hamas'ın altı aylık savaştan sağ çıktığını ve Gazze'de hala baskın güç olduğunu söyledi.

Bugün Tel Aviv Üniversitesi Moshe Dayan Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi'nde Filistin Çalışmaları Forumu'nun başkanlığını yürüten Michael Milshtein ''Hamas'ın tünellerini yok edip teröristleri öldürdükten sonra geri çekilebileceğinizi ve bundan yeni bir şey çıkacağını düşünmek bir yanılsamadır. Michael Milshtein, Hamas'ın her duruma yüksek düzeyde uyum sağlayan esnek bir örgüt olduğunu söylüyor.

İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın eski danışmanı ve Oslo sürecinde İsrail adına müzakerecilik yapmış olan Daniel Levy de BBC'de katıldığı bir haber programında “en temel haklarından mahrum bırakılan halkların içine yerleşmiş terör örgütlerinin askeri bir harekatla kesin olarak sona erdirildiği” düşüncesine meydan okuyarak T''arihte böyle bir şey oldu mu?” diye sordu.

Halen Londra ve New York merkezli ABD/Ortadoğu Projesi'nin başkanlığını yürüten Levy, savaşın 200. gününde, Gazze'de bir sonraki gün için uygulanabilir bir stratejinin olmamasının sonuçlarının tüm dünya için açık olduğunu söylüyor.

Levy Danimarka yayın kuruluşu DR'e verdiği demeçte de ''Aynı hataları tekrarlayarak işleri yeniden düzeltebileceğimizi sanıyoruz. Ama bu gerçekçi değil. Bir başka konuda da tamamen dürüst olalım. Hamas gelecekte de siyasi denklemin bir parçası olacak. İnsanlar bu gerçeği kabul etmek istemiyor ama gerçek bu.'' diye konuştu.

ABD'deki George Washington Üniversitesi'nde Ortadoğu hukuku ve siyaseti alanında profesör ve Amerikalı bir araştırmacı olan Nathan J. Brown ise Hamas'ın askeri altyapısının yoğun İsrail bombardımanı nedeniyle büyük ölçüde zayıflamış olmasına rağmen, bunun Hamas'ın siyasi olarak ortadan kalktığı anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

Brown ''Genel olarak Hamas bir bakıma sürücü koltuğunda oturuyor. Filistinlilerle konuşmak istiyorsanız, iç politika söz konusu olduğunda Hamas'la konuşmak zorundasınız ve Hamas orada güçlüdür.'' görüşünde.