Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.05.2024 12:00 Güncelleme: 25.05.2024 12:54

Güney Çin'de yeni nükleer güç ünitesi faaliyete geçti

Yurt içinde tasarlanmış üçüncü nesil bir nükleer reaktör olan Hualong One'ı kullanan yeni bir nükleer güç ünitesi, Çin'in güneyindeki liman kenti Fangchenggang'da enerji üretimine başladı.
Güney Çin'de yeni nükleer güç ünitesi faaliyete geçti

Yurt içinde tasarlanmış üçüncü nesil bir nükleer reaktör olan Hualong One’ı kullanan yeni bir nükleer güç ünitesi, Çin’in güneyindeki liman kenti Fangchenggang’da enerji üretimine başladı.

China General Nuclear Power Corporation’a bağlı Guangxi Fangchenggang Nuclear Power Co., Ltd., Fangchenggang nükleer santralindeki 4 Nolu ünitenin 168 saatlik deneme çalışmasını bu sabah saat 08.00’de başarıyla tamamladığını duyurdu. Guangxi Fangchenggang Nuclear Power Başkanı Cai Zhen, 4 No’lu ünitenin çalışmasının Hualong One teknolojisinin güvenliğini, olgunluğunu ve gelişmiş doğasını daha da doğruladığını söyledi.

Fangchenggang nükleer enerji projesi toplamda altı nükleer güç ünitesine sahip olmayı planlıyor. Altı üniteden ilk ikisi 2016 yılında, üçüncü ünite ise geçen yıl faaliyete geçti. 4 No'lu ünitenin inşaatına 23 Aralık 2016 tarihinde başlandı.

Her ikisi de Hualong One kullanan 3 ve 4 No'lu ünitelerin yılda 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılaması, standart kömür tüketimini 5,4 milyon tondan fazla azaltması ve karbondioksit emisyonlarını yılda yaklaşık 14,83 milyon ton azaltması bekleniyor.

Uzmanlar, Fangchenggang projesinin Guangxi’nin yeşil enerji geçişini ve Çin’in ikili karbon hedeflerini desteklemede kritik bir rol oynadığına inanıyor. Çin Atom Enerjisi Otoritesi’ne göre, Çin ana karasındaki nükleer enerji üretimi 2023’te 440 bin gigawatt saate ulaştı ve bu, toplam ulusal elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturdu.

Dünya Nükleer Operatörler Birliği’nin (WANO) kapsamlı endeksine göre, Çin’in nükleer enerji operasyon güvenliği performansı, birkaç yıldır sürekli olarak dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. 2022 ve 2023 yıllarında sırasıyla 37 ve 33 nükleer güç ünitesi WANO’nun kapsamlı endeksinde maksimum puanı elde etti.