Güzellik 01.12.2018 03:00

Göz Çevrenize Gözünüz Gibi Bakın

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, göz çevresini genç görünüme kavuşturmak için yapılan uygulamaları anlatırken, estetik görünümde en sık şikayet edilen göz altı torbalarına uyguladıkları yöntemle, alt göz kapağının bütünlüğü bozulmadan istenilen sonuca ulaşabileceğini ifade etti.
Göz Çevrenize Gözünüz Gibi Bakın

Sema SEZEN

Yaş aldıkça en çabuk estetik görünümü bozan yer göz çevresi oluyor. Özellikle göz altındaki torbalar kişiyi görüntü olarak rahatsız ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel; en hızlı yaşlanan ve dikkat çeken bölge olan göz çevremizi nasıl gençleştireceğimizi YeniBirlik okurları için anlattı.

Yüzümüzde yaş ilerledikçe en çok şikayet ettiğimiz bölgeler arasında göz çevresi var. Göz çevresindeki sorunlar için neler yapılabilir?

Yüzde en hızlı yaşlanan yer göz çevresi hem kılcal damarları yüzeye yakın. Yüze bakar bakmaz insanlarla temas kurduğumuz yer, gözler. O yüzden de önemli.. Yaşlılığı ilk ele veren yer de orası; en çok kırışan yer de.. Dolayısıyla en çok bakmamız gereken yer de orası. Cildimizin iyiliğini, uzun süre kalitesini nasıl koruyabiliriz ve var olan sorunlarla nasıl ilgilenebiliriz? Çukurlar, torbalar, kırışıklıklar, kas düşüklüğü, göz kapağı düşüklüğü, bütün bunların hepsi göz çevresi sorunları...

Göz çevresi estetiği aslında bu bölgeyi iyileştirmek için bir dizi işlemi işaret eder. Burada üst göz kapağını kaşlar ve alınla birlikte, alt göz kapağını ise yanak ile birlikte değerlendirmek gerekir. Üst kapakta fazla deri çıkarılıp göz kapağı üzerinde oluşan yığılma önlenir. Ayrıca kaş kenarları kaldırılır. Gerekiyorsa şakak germe ya da endoskop yardımı ile alın germe yapılır. Alt kapakta ise bozulmuş olan kapak-yanak ilişkisi düzeltilir. Alt kapakta torbalanmış olan yağlar çıkarılıp yanak üzerine taşınır, aynı zamanda orta yüz bölgesi yukarı doğru taşınır. Gerekiyorsa yanağa ve göz çevresine yağ enjeksiyonları yapılır. Göz çevresindeki ince kırışıklıklar için kimyasal soyma ya da lazer yapılabilir.

Göz kenarındaki kaz ayaklarına botox uygulanabilir. Göz çevresindeki renk değişimleri için ise yine lazer uygulamaları, mezoterapi ya da yağ enjeksiyonları yapılabilir. Tüm bu işlemler tek tek yapılabileceği gibi yüz gençleştirme ameliyatının bir parçası olarak da gerçekleştirilebilir.

Estetik göz kapağı ameliyatında nasıl yol izlenir?

Üst göz kapakları kirpiklerin yaklaşık 1 cm üzerinden kesilir, deri fazlası çıkarılır. Kapağı etli olan hastalarda alttaki adale, gerekirse yağ dokuları da çıkartılır. Göz kapaklarında düşüklük varsa göz kapağını kaldıran adale kısaltılarak kapaklar kaldırılır. Gözler içeri çökükse yağ verilerek dolgunlaştırılabilir. Alt kapakta kesikler ya kirpik altından ya da kapağın içinden yapılır. Bu ameliyat sırasında genellikle orta yüz bölgesine de germe işlemi uygulanır. Alt kapak cerrahisinde amaç göz torbalarını almak, gözyaşı oluğunu yağ ile doldurarak düzleştirmek, kapak ile yanak ilişkisini düzeltmektir. Ameliyat sırasında hastaların büyük bölümüne yağ enjeksiyonları da yapılır.

Göz altı torbaları sıklıkla karşımıza çıkan sorunlardan biri. Bu konuda çalışmalarınız var  mı?

Alt kapak ameliyatlarından sonra en sık karşılaşılan sorun alt göz kapağının aşağıya doğru çekmesidir. Artık hastalarımızda alt kapaklardaki yağ torbalarını sıklıkla ciltte yapılan küçük kesilerden çıkarıyoruz. Böylece alt göz kapağının bütünlüğünü bozmadan istenilen sonuca ulaşabiliyoruz. Bu yöntemle alt kapakta oluşabilecek çekme riskini en aza indirmiş oluyoruz.

Erkeklerin cilt yapısında bu uygulama nasıl yapılıyor ve genel yüz sarkmaları için neler yapıyabilir?

Erkeklerde kaş ile göz mesafesindeki aralık daha dar. Bir de erkeğin cildi daha ağır olduğu için kaşlarda düşme daha fazla oluyor. Daha korkuncu erkeklerde kaşın çok yüksek olması. Feminen bir görüntü verdiği için o çok istenen bir şey değil.

Göz altında iki sorun oluyor. Birincisi torbalanmalar, ikincisi ise renk koyulaşmaları. Torbalanmalarda orda da yine iki şey var.

Yağ torbaları öne doğru fıtıklaşıyor. Onları örten bir tabaka var o tabakadaki gevşemeye bağlı aynı fıtık gibi. Göz altı torbaları öne doğru çıkıyor. İkinci bir sorun orta yüzdeki çökme oluyor. Yüz yaşlanması ile ilgili eskiden yer çekimine bağlı aşağı doğru sarkma düşünülürdü. Temel sebep ondan çok kemik çıkıntılar zamanla geriliyor. 30 yaşından sonra yüz kemiklerindeki erime başlıyor zaten.

Projeksiyon gerilemeye başlıyor ve yüz basıklaşıyor. Özellikle belli çıkıntılar; elmacık kemikleri, kaş kenarları, çene geriye doğru gitmeye başlıyor. Çene geriye gidince yüzü taşıyan dokular zayıflıyor. Yumuşak dokular aşağı doğru sarkıyor. Kemik desteğini öne çekecek işlemler yapılmazsa, yapılan hiçbir ameliyat gençlik görüntüsü vermiyor. O yüzden yüz ameliyatlarında mutlaka yüz germeler olsun, göz kapağı ameliyatları olsun.  Başta yapılan uygulama, yani ameliyata girmeden önce yaptığımız uygulama olarak mutlaka yağ enjeksiyonlarına başlıyoruz. Yüzün zayıflamış kemik desteğini kuvvetlendiriyoruz. Kaybolmuş yumuşak dokuları; orta yüzde dudak kenarı ve burun kenarı çizgileri onları yerine koyuyoruz. Bu tür işlemleri yaptıktan sonra ameliyata başlıyoruz. Öncelikle o kaydı destekleyip daha sonra ameliyatı yapıyoruz. Hem çıkarılacak doku miktarı azalıyor hem de daha genç bir görüntü oluyor. Eskiden yüz germelerinde ameliyat sonrası yüzü gerilmiş yaşlı bir kadın görürdünüz. Bu germenin en iyi yolu öncelikle bu desteği yerine koymak, yüzü dolgunlaştırmak.

Gençlik aslında bir yerde de dolgunluk anlamına geliyor. Bu fark edildiğinden beri tek tipler değişti. Mutlaka bu doldurma işlemi yapılıyor. Göz kapağında da aynı şekilde eğer orta yüzü doldurmazsanız, torbayı fazla alıp göz kapağını orta yüz seviyesine indirdiğinizde daha da basık bir yüz elde ediyorsunuz.

Önce yağ enjeksiyonunu yapıp orta yüzü doldurduktan sonra torbayı alırsanız o zaman çok daha az miktarda yağ almanız gerekiyor.

Dolgun bir orta yüzü sağlıklı, genç görünümlü alt kapak yanak geçişini sağlayabiliyoruz. Genel kavram kayması bu yönde oldu.

Bizim yaptığımız yeni bir teknik alt göz kapağı ameliyatlarında torbalara ulaşabilmek için kirpik altından bir kesik yapıp bütün o göz kapağı sistemini kaldırıyoruz.

Kaslarıyla beraber öncelikle torbaları çıkarıyoruz. Kaslarla beraber göz kapağı kaldırıldığında kaş felci yaşanıyor.  İyileşme sürecinde genellikle alt kapak aşağı doğru çekiyor. Alt kapak ameliyatlarında en büyük sıkıntı alt kapağın aşağı doğru çekmesi. Onu önlemek için bir takım dikişler koyuyoruz. Felç döneminde de o risk ortaya çıkıyor.  Şimdi yaptığımız uygulama direk torbanın üzerinden küçük milimetrelik bir kesiyle girip sistemi hiç bozmadan yağın oradan gerektiği kadarını boşaltıyoruz.

Kirpik altından yine bir cilt şeridi çıkarıyoruz.  Kasıyla beraber kapağı kaldırma işlemini yapmıyoruz. O zaman bu felçte gelişmiyor. Kasma sarkma riski çok daha düşük oluyor.  İki senedir hastalarda bunu yapıyoruz. Sonuçları da çok iyi olmuyor. Bir kere iyileşme süreci çok daha kısa oluyor. İkincisi de o çekme riskini minimalize ettik.