Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.03.2024 18:30 Güncelleme: 26.03.2024 13:14

Gazze'de kültürel mirasa büyük yıkım

Stockholm, 26 Mart (Hibya) – Binlerce yıla yayılan geniş bir kültürel mirasa sahip olan Gazze'de savaş sonucunda pek çok cami, kilise, müze ve mezarlık hasar gördü veya yıkıldı.
Gazze'de kültürel mirasa büyük yıkım

Savaş, insanların çektiği acıların yanı sıra Gazze'nin kültürel mirasında da derin izler bıraktı. İsrail'in bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'ndeki birçok tarihi bina hasar gördü veya yerle bir oldu.

BM eğitim, bilim ve kültür ajansı UNESCO uydu izlemeyi kullanarak, tamamen veya kısmen yok edilen 41 simgesel yapıdan oluşan bir liste hazırladı.

UNESCO daha birçok kültürel miras alanının yok edilmiş olabileceğini, ancak bunun henüz doğrulanamadığı belirtti.

Kendisi bir arkeolog ve çatışma bölgelerindeki kültürel mirasla ilgili çalışmalar yapan Heritage for Peace örgütünün başkanı Isber Sabrine, burada Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan etkilerinin bulunduğunu söyleyerek ''Gazze'nin kültürel mirasının en önemli yönlerinden biri kültürel ve dini çeşitliliktir.'' diye konuştu.

Savaşın başlangıcından bu yana örgüt, Gazze'den alınan uydu görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleriyle yıkımın boyutunu haritalandırmaya çalıştı.

''Sabrine ''200'den fazla kültürel miras binasının veya mekanının tahrip edildiğini tahmin ediyoruz. Ancak güvenlik durumunun hasarın boyutunu araştırmayı zorlaştırıyor. Sorunun harap olmuş binalar değil, varoluşsal düzeyde insanlar için ne anlama geldiğidir.

Gazze'de halkın kimliğinin merkezi olan, yıkılan yerler var. Kültürel mirastan bahsettiğimizde sadece anıtlardan bahsetmiyoruz. İnsanlar, onların kimlikleri ve gelenekleri hakkında konuşuyoruz.'' dedi.

Gazze'de tahrip edilen kültürel mirslar arasında, Anthedon Limanı, İbni Osman Camii, Rashad Ash-Shawwa Kültür Merkezi, Büyük Ömeri Camii, AsSamra Hamamı gibi yerler de bulunuyor.