Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.05.2024 12:00 Güncelleme: 22.05.2024 12:34

FX analizi

Son dönemde Fed üyelerinden olası faiz indirimlerine karşı yapılan temkinli açıklamalar, piyasa katılımcıları tarafından takip ediliyor.
FX analizi

USD/TRY: Son dönemde Fed üyelerinden olası faiz indirimlerine karşı yapılan temkinli açıklamalar, piyasa katılımcıları tarafından takip ediliyor. Fed üyesi Waller, faiz indirimlerine başlamak için birkaç ay daha iyi enflasyon rakamları görülmesi gerektiğini söyledi. Mester ise faiz oranlarını düşürmeden önce "enflasyonun birkaç ay daha düşüyor gibi göründüğünü" görmek istediğini belirtti. Buna ek olarak bugün açıklanacak olan son Fed toplantısına ilişkin tutanaklar para politikasına ve faiz indirim sürecine yönelik yakından izlenecektir. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, Dolar Endeksi (DXY) 105 seviyesinin altında yön bulmakta zorlanırken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri dar bir aralıkta sınırlı hareketler sergilemekte. Yurtiçinde ise yabancı ilgisinin belirginleştiği ortamda risk primimizdeki iyileşme devam ediyor. Türk Lirası da dirençli duruyor. Bir süredir 32,20 civarında hareket eden Dolar/TL'de de mevcut görüntünün sürebileceğini düşünüyoruz. Yurtiçinde veri gündemi bugün sakin. Yurtdışında ise ABD'de FOMC toplantı tutanakları dışında, konut verileri izlenecek. Ek olarak, piyasaların kapanışının ardından açıklanacak Nvidia'nın çeyreksel bilançosu risk iştahı üzerinde paritelerde oynaklık yaratabilir.

EUR/USD: Fed yetkililerinden gelen temkinli açıklamalara rağmen piyasalardaki yükseliş ivmesi devam ediyor. Avrupa tarafında ise Haziran ayında yapılmasına kesin gözüyle bakılan faiz indiriminin ardından ihtiyatlı olunması gerektiğine yönelik düşünceler hakim. Veri gündeminin sakin olduğu haftada bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları piyasa katılımcıları tarafından takip edilecek. Ayrıca önemli teknoloji şirketi Nvidia'nın finansalları risk iştahı üzerinden kısmi oynaklık yarabilir. Fiyatlamalar tarafında ise haber akışının kısıtlı olmasının da etkisiyle paritede yatay görünüm takip ediliyor. Teknik olarak, 1,08 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece 1,09 seviyesi hedefte kalabilir.

XAU/USD: Jeopolitik haber akışları bir taraftan izlenirken, Fed üyelerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. Fed'in iki yetkilisi, enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu ve sabırlı olunması gerektiğini vurguladı. Fiyatlamalar tarafında ise kısa vadeli net bir kırılma yok. Değerli maden bant hareketi içerisinde hareket ediyor. Bu akşam açıklanacak FOMC toplantı tutanakları ve Nvidia'nın finansalları öne çıkarken, Ons Altın'da 2.400 - 2.450 bandı şu aşamada hareket alanı olarak izlenebilir. Söz konusu seviyelerin dışında aşağıda 2.374 destek, yukarıda ise 2.482 direnç olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım