Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.04.2024 13:00 Güncelleme: 22.04.2024 14:05

Fx analizi

Geçtiğimiz hafta Orta Doğu'daki tansiyon, ABD piyasalarındaki güçlü enflasyonist veriler ve Fed üyelerinin şahin açıklamalarının artmasıyla piyasalardaki risk iştahının baskılandığını izledik.
Fx analizi

USD/TRY: Geçtiğimiz hafta Orta Doğu'daki tansiyon, ABD piyasalarındaki güçlü enflasyonist veriler ve Fed üyelerinin şahin açıklamalarının artmasıyla piyasalardaki risk iştahının baskılandığını izledik. Bu ortamda Dolar endeksi (DXY) 106,15 seviyesinden haftalık kapanışını yaptı. Orta Doğu'daki tansiyonun da düşmesiyle ABD vadelileri bu sabah hafif artı tarafta ilerliyor. Bu hafta ABD tarafında veri takvimi yoğun. Perşembe günü ilk çeyrek büyüme verisi ve cuma günkü mart ayı PCE enflasyonu piyasalar için önem arz ediyor. Ek olarak, ABD ve Euro bölgesinde salı günü ekonomik görünüme dair PMI verileri yayımlanacak. Yurt içine bakıldığında perşembe günü TCMB faiz kararı piyasaların odağında olacak. Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 24 Nisan'da Türkiye paneli düzenleyecek. Bu sabah tüketici güven endeksi, mart ayında 79,4 iken nisan ayında %1,4 oranında artarak 80,5 oldu. Kur tarafında ise hafif yukarı yönlü hareketin devamı takip edilebilir.

EUR/USD: Veri takviminin yoğun olduğu haftada Salı günü ABD ve Avrupa'da PMI rakamları, Perşembe günü ABD ilk çeyrek büyümesi ve Cuma günü ABD PCE rakamları açıklanacak. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FOMC toplantısında direkt karara etki etmese de konuşmalara etki edebilecek nitelikteki veriler, borsaların yönünü tayin edebilir. Faiz indirimi konusunda ECB'nin Fed'den önce davranacağı konusunda hemfikir hale gelmiş piyasalarda fiyatlamalar da bu yönde gerçekleşiyor. Geçtiğimiz haftayı 1,0656 seviyesinde kapatan EUR/USD bu sabah yatay. 1,0690 direnç seviyesi olarak öne çıkarken geri çekilme halinde ise 1,0605 yakın destek bölgesi konumunda. 

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta son işlem gününü 0,54% artışla 2.392 seviyesinde tamamlayan Ons Altın yeni haftaya satıcılı başladı. Orta Doğu'daki gerginliğin kısmen sakinleşmesi bu sabah Ons Altın'daki talebin azalmasına sebep oldu.  Veri takvimi bugün sakinken hafta boyunca ABD büyüme ve çekirdek PCE verilerinin yanında Orta Doğu'daki haberler takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında geri çekilmenin devamı halinde 2.340 ve 2.325 seviyeleri destek olarak takip edilebilecek bölgeler olarak öne çıkarken yükseliş halinde 2.390 seviyesi direnç konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım