Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.03.2024 13:01 Güncelleme: 26.03.2024 13:21

Fuzhou'nun kalkınma sırları: 3 yıllık, 8 yıllık ve 20 yıllık kalkınma stratejisi

Kasım 1992'de dönemin Çin Komünist Partisi Fuzhou Komitesi Sekreteri olan Xi Jinping'in başkanlığında hazırlanan "Fuzhou Kenti'nin 20 Yıllık Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma Stratejisi" onaylandı. 
Fuzhou'nun kalkınma sırları: 3 yıllık, 8 yıllık ve 20 yıllık kalkınma stratejisi

Kasım 1992’de dönemin Çin Komünist Partisi Fuzhou Komitesi Sekreteri olan Xi Jinping’in başkanlığında hazırlanan “Fuzhou Kenti'nin 20 Yıllık Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma Stratejisi” onaylandı. 

Fuzhou'nun 3 yıllık, 8 yıllık ve 20 yıllık ekonomik ve sosyal kalkınması için hedefler, adımlar, düzenlemeler ve kilit noktalar planlanırken, Fuzhou'nun gelişmesi için genel bir program ve strateji oluşturuldu.

Planlamaya göre, Fuzhou’nun ekonomisinin 1995 yılına kadar üç yıl boyunca büyük bir atılım gerçekleştirmesi, başlıca ekonomik endekslerin 1990'daki seviyenin iki katına çıkması; 2000 yılına kadar sekiz yıl boyunca, kentlerde ve kırsal kesimde kişi başı gelir gibi unsurlara dair endekslerin, ülkedeki gelişmiş kentlerin seviyelerine ulaşması; 2010 yılına kadar yirmi yıl boyunca kentin gelişmişlik düzeyinin, o dönemde Asya'daki orta derecede gelişmiş ülke veya bölgelerin ortalama gelişmişlik düzeyine ulaşması ya da yaklaşması öngörüldü. 

Xi, “Fuzhou’nun ekonomik büyümesinin hızlandırılması için kalkınma alanlarının karadan denize genişletilmesi” gerektiğine de dikkat çekti.

Söz konusu strateji doğrultusunda Fuzhou, sahil bölgelerine ve deniz alanlarına odaklanan çok yönlü ve kapsamlı bir plan başlattı. Deniz taşımacılığı ve liman endüstrileri hızla gelişirken, açık deniz rüzgar enerjisi için üst düzey donanım imalatı gibi yeni endüstriler ortaya çıktı. İleri donanım ve yapay zekaya dayanılarak denizde yetiştiricilik faaliyetleri uzak denizlere yayıldı. 2022 yılında Fuzhou'nun denizcilik alanında toplam üretimi 330 milyar yuanı aştı.

1992'den 1995'e kadar Fuzhou'nun GSYİH'si yıllık ortalama yüzde 26,6 oranında büyüyerek, dört yılda 30 milyar yuanlık artış kaydetti. Fuzhou’daki yetkililerin ve halkın ortak çabaları sonucunda 8 yıllık ve 20 yıllık hedeflere de öngörülen tarihlerde ulaşıldı.