Röportaj 01.04.2017 16:05

FETÖ'NÜN KURTULMAK İSTEDİĞİ ADAM MADMAROV ABDİMACİD: "FETÖ KIRGIZİSTAN MADENLERİYLE ZENGİNLEŞİYOR"

FETÖ'nün talimatıyla geçtiğimiz hafta gözaltına alınan "Kırgız Robin Hood" lakaplı Kırgız insan hakları savunucusu ve Kırgızistan Gölge Hükümeti Üyesi Madmarov Abdimacid, YeniBirlik'e FETÖ'nün parlamento dahil Kırgızistan'ın tüm üretim zincirini nasıl ele geçirdiğini anlattı.
FETÖ'NÜN KURTULMAK İSTEDİĞİ ADAM MADMAROV ABDİMACİD:  "FETÖ KIRGIZİSTAN MADENLERİYLE ZENGİNLEŞİYOR"

SEMA SEZEN

Kırgızistan halkı tarafından "Robin Hood" olarak tanımlanan Madmarov Abdimacid, Kırgızistan'da borçlarını ödeyemedikleri için finans şirketleri tarafından evlerine el konulan 50 aileye kurduğu sığınma kampında yemek dağıtmaya hazırlanırken polis tarafından şiddet kullanılarak gözaltına alınmıştı. Yaklaşık 5 gün sonra serbest kalan Abdimacid, mahkemeye çıkarıldığında kendisine hiçbir şey sorulmadan ilgisi olmadığı halde çeşitli suçlardan direkt hüküm verildiğini söyledi. Hakkında soruşturma devam eden Abdimacid, FETÖ'nün Kırgızistan'a nasıl yerleştiğini ve ülkenin gelir kaynaklarını nasıl kullandığını anlattı. 

Gözaltına alınma süreci nasıl gelişti?

Polislere talimatı verip beni gözaltına alan zaten FETÖ'ydü. Kırgızistan'da finans şirketlerinin evlerine ve mallarına el koyarak mağdur ettiği 50 civarında aile var. Onlara barınabilecekleri ve karınlarını doyurabilecekleri bir sığınma kampı yaptım. Bu kamp, ana yolun kenarında. Gözaltına almak için bu kampın ana yola taştığı bahanesini kullandılar. Üstelik aynı yolda 60 metre ileride bir restorant var ve anayolu neredeyse kapatmış bir durumda. Yolu kapatan restoranta bir yaptırım yok ama yolun kenarında olan sığınma kampına var. İşte Kırgızistan'da adalet bu şekilde işiyor.

"MADMAROV'U İÇERİ ATIN"

Kırgızistan'da olan hukuksuzlukları dış ülkelerdeki medya kurumlarına aktarmak suç sayılıyor. Hükümet vatandaş haklarını rahatça çiğneyebiliyor. Aynı zamanda benim haklarımı hükümet hiçbir açıklama olmaksızın çiğnedi. Gözaltına alındığım zaman hiçbir açıklama yapılmadı. İstedikleri suçtan sorumlu tutabiliyorlar. Alakam olmamasına rağmen kanunsuz bir şekilde dosyama peş peşe çeşitli suçlardan sorumlu olduğum yazılmış. Kırgızistan hükümeti benim haklarımı açıkça gizlemeye gerek bile duymadan çiğniyor. FETÖ'nün hakim olduğu hükümet sorgusuz sualsiz kolayca hakları gasp edebiliyor. Çekinebileceği hiçbir kurum yok. Öte yandan kanunsuz hiçbir talimat olmadan mallarına el konulan halkın mağduriyetini çeşitli medya kuruluşlarına aktardık. Normal şartlar altında halk mağdur edilmeden önce mahkemeye çıkması ve yasal olarak haklarının korunması gerekiyordu. Ancak hiçbir kanun uygulanmadı. Mahkemeye çıktığım zaman ise savcı hiçbir şey sormadan hüküm verdi. Yukarıdan talimat şu şekilde verildi; Madmarov'u her ne şekilde suçlama yaparsanız yapın içeri atın. 

"FETÖ KIRGIZİSTAN'I KENDİSİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN KULLANIYOR"

Kırgızistan halkı nasıl mağduriyet yaşıyor, ayrıntılarını anlatır mısınız?

Kırgızistan'da halk şu şekilde mağdur oluyor. Önceden bizde planlanmış ekonomi vardı. Şimdi onu yok ettiler, "Pazar ekonomisi"ne dönüştürdüler. Bazı finans şirketleri var. Paraya ihtiyacı olan fakir halk, bu finans şirketlerinden kredi alabilmek için üzerindeki evleri, dükkanları, ziynet eşyası veya arazileri bu şirketlere veriyor. Hükümetin desteklediği bu finans şirketlerİ halka ağır faizler yıkıyor. Halk bu ağır faizlerin altından kalkamadığı için şirket direkt halkın teminat gösterdiği mallara el koyuyor. Halk da evsiz, parasız kalıyor. Halk karnını doyurabilmek için sahip olduğu malları bu şirketlere vermek zorunda. Başka bir alternatifi yok. Bu finans şirketlerinden mağdur halkın mallarını kurtarmaya çalışıyoruz. Bu finans şirketlerini hükümet kolluyor. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen devrimlerde hükümetin başındakiler değişti, ancak sistem değişmedi. Bu sistemi Kırgızistan'ın başına saran ise FETÖ. FETÖ 90'lı yıllarda açtığı Sebat okullarında veya Türkiye'de okutup, yetiştirdiği adamlarını 2000'li yılların başında hükümetin başına getirdi. Şimdi cumhurbaşkanlığına doğru gidiyorlar. Elbette sadece sebat okullarından mezun olanlar değil, başta hep Gülenciler oturuyor. Polis teşkilatı, parlamento, sanayinin içine FETÖ yerleşmiş durumda. FETÖ Kırgızistan'ın sırtından kazandığı paraları kendilerini güçlendirmek için kullanıyor. Bu nedenle halk, Kırgızistan'da üretilen ürünlerden faydalanamıyor. İhtiyaçlarını karşılayamadığı gibi halkı haklarını savunamayacak duruma sürüklediler. 

"FETÖ BENDEN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR"

Neden?

Kırgızistan'da tekstil, gıda, sağlık, enerji sanayisinden çıkan ürünlerin kontrolü FETÖ'nün üzerinde. Sistem şu şekilde; Üreticiden ürünleri ucuz fiyata satın alan cumhurbaşkanlığının desteklediği FETÖ'cü iş adamları onları başka bir şirkete-toptancıya satıyor, satın alan şirket-toptancı da başka şirkete satıyor. Ürün halka giderken en az 5 el değiştiriyor. Bu kadar el değiştiren ürün de neredeyse yüzde yüz yüksek maliyetle halkın eline gidiyor. Zaten ağır şartlarda yaşayan halk da ihtiyacı olan gıda, tekstil, ısınma, sağlık ürünlerini alamıyor. Bu ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için de elinde avucunda ne varsa finans şirketlerine teminat gösterip finans şirketlerinden nakit alıyor. Ağır faizlerle halka borcunu ödetmeyen finans şirketleri ise kolaylıkla halkın malını ele geçiriyor. Ben bu sistemi değiştirmek için yıllardır çaba sarfediyorum. Bu ürünleri direkt halkla buluşturmak için bir sistemin oluşturulması için çaba gösteriyorum. Ben çaba sarfettikçe ve elimden geldiğince engel oldukça ve FETÖ aleyhine kanıtlar gösterdikçe FETÖ benden kurtulmaya çalışıyor. Mağdur halkın yanında sadece halkın kendisi var. FETÖ hükümeti mağdur halka destek olmadığı gibi, onlara destek olmaya çalışan bizim üzerimize uydurma suçlarla gelip, ekarte ediyor. Biz şu anda halkla birleşip, bu ihtiyaç ürünlerini direkt halkla buluşturmaya çalışıyoruz. 

Madenlerden söz etmiştiniz...

FETÖ'nün barındığı Kırgızistan hükümeti yine FETÖ'ye para kaynağı sağlayan şirketlere yüzde yüz yetki verdi. Bu şirketler Kırgızistan madenlerini de sömürüyor. Kırgızistan'da yığınla altın, gümüş de dahil olmak üzere madenler var. Bu madenler öyle ki, Kırgızistan nüfusunda kişi başına düşen gelir miktarının 250 bin dolar olacağı nitelikte. Bu derecede büyük madenlerden söz ediyoruz. Bu madenler de FETÖ'nün elinde ve bu terör örgütü giderek daha da güçleniyor. 

1- "Madenler Kırgızistan nüfusunda kişi başına düşen gelir miktarının 250 bin dolar olacağı nitelikte. Ancak bu madenler de FETÖ'nün elinde ve bu terör örgütü giderek daha da güçleniyor"

2- "FETÖ Kırgızistan'ın sırtından kazandığı paraları kendilerini güçlendirmek için kullanıyor. Bu nedenle halk, Kırgızistan'da üretilen ürünlerden faydalanamıyor."

3-"FETÖ 90'lı yıllarda açtığı Sebat okullarında veya Türkiye'de okutup, yetiştirdiği adamlarını 2000'li yılların başında hükümetin başına getirdi. Şimdi cumhurbaşkanlığına doğru gidiyorl