Kültür Sanat Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.03.2024 19:30 Güncelleme: 25.03.2024 16:48

EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nün sahibi Mücella Yapıcı oldu

İstanbul, 25 Mart (Hibya) - Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO), kaçak elektrik kullanımına karşı mücadele ederken vefat eden Hasan Balıkçı adına 2012 yılından beri verdiği Onur Ödülü'ne, 48. Dönem'de, Gezi Direnişi'nin simge ismi Mimar Mücella Yapıcı değer bulundu.
EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nün sahibi Mücella Yapıcı oldu

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Üyesi Hasan Balıkçı’nın anısını yaşatmak için 2010 yılında kabul edilen yönerge doğrultusunda, EMO Onur Kurulu üyeleri, EMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Yazmanından oluşan Seçici Kurul’un aldığı kararla, 2 yılda bir Onur Ödülü veriliyor.

EMO 48. Dönem’de Hasan Balıkçı Onur Ödülü’ne “Meslek yaşamı boyunca bilim, teknik ve toplumsal yarar doğrultusunda demokratik hakların korunması mücadelesini ödünsüz sürdüren” Mimar Mücella Yapıcı’nın değer görüldüğü açıklandı.

Seçici Kurul’un ödül gerekçesinde şöyle denildi:

“Mücella Yapıcı, mesleğini uygularken çevresel değerler ve kent çıkarlarını gözetmiş, kültürel ve tarihi mirasın korunması için çaba göstermiş ve rant politikalarına karşı verilen mücadelelerde aktif rol almıştır. Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası yapılmasına karşı yürütülen direnişin simge isimlerinden biri olmuş, yargılanmış ve haksız biçimde hapis cezasına çarptırılmıştır. Bir süre hapiste kalan Yapıcı, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine geçtiğimiz Eylül ayında tahliye edilmiştir.

Meslek yaşamı boyunca bilim, teknik ve toplumsal yarar doğrultusunda demokratik hakların korunması mücadelesini ödünsüz sürdüren Mücella Yapıcı, EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü’ne değer görülmüştür.”

Mücella Yapıcı’ya Onur Plaketi, 26 Nisan 2024 tarihinde EMO 49. Olağan Genel Kurulu açılışında verilecek.

EMO, yaşamı boyunca yolsuzluklara, talana ve her türlü karanlık ilişkiye karşı kamunun yararı doğrultusunda mesleğini yapmaya çalışan Hasan Balıkçı’nın örnek kişiliğini yeni nesillere aktarmayı görevi olarak görmektedir. Bu kapsamda başlatılan Hasan Balıkçı Onur Ödülü’nün ilki 2012 yılında Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na verilmiş, son olarak da 2022 yılında Prof. Dr. Kayıhan Pala ödüle değer bulunmuştu.