Türkiye - Gündem 17.03.2017 17:12

Ecdat yadigarlarını hurda olmaktan kurtardı

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Büyük Anafarta köyünde bir çiftçinin, Çanakkale Savaşları'ndan kalan ve çoğunu hurdacıdan aldığı malzemelerle kurduğu müze, yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor.
Ecdat yadigarlarını hurda olmaktan kurtardı

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Büyük Anafarta köyünde bir çiftçi, kendi imkanlarıyla kurduğu müzede, Çanakkale Savaşları'ndan kalan, çoğunu hurdacıdan aldığı malzemeleri sergiliyor.

Türklerin yanı sıra İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerine ait gereçlerle oluşturulan "1915 Anafartalar Savaş Müzesi", yerli ve yabancı ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Müzenin kurucusu Özay Gündoğan (61), yaptığı açıklamada, 2007'de açtığı müzede sergilenen eşyaları, 1980'den itibaren biriktirmeye başladığını bildirdi.

Müzeye yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Gündoğan, şunları kaydetti:

"Hurda arabalarından topladığım savaş kalıntılarını satın alarak müzemde sergiliyorum. Kişisel çabamla, yok olmak üzere olan tarihin bir bölümünü kazanmaktan mutluluk duyuyorum. Müzede çeşitli top mermileri, özel eşyalar, rozet, künye, süngü, kılıç, mermi, mayın, tabanca, tüfek, üniforma gibi savaşta kullanılan malzemeler var. Sadece Türklerin değil yabancı askerlerin de birçok eşyası burada bulunuyor. Bu malzemelerin birçoğu kullanılabilecek durumda. Hiç kimseden katkı almadan müzeyi açtım. Anne ve baba tarafından ailemizde şehitler var. Çanakkale Savaşları'na katılan yakınlarım da var. Bundan dolayı onların anısına, o günün bugüne aktarılması açısından bu hizmeti bir görev addettim kendime. Maddi, manevi çok büyük emek vererek bu müzeyi açtım."

Yeni Zelandalı askere ait İncil, müzeye hediye edilmiş

Savaşta kullanılan bu objeleri gelecek nesillere aktarmak istediğini anlatan Gündoğan, "Kimseden para talep etmiyorum ama bağış verenler oluyor. 1915'te Conkbayırı'nda Yeni Zelandalı bir asker yanında getirdiği İncili, memleketine döndükten sonra kızına vermiş. Kızı ise 2012'de müzemize hediye etti." dedi.

Gündoğan, bu çalışmayı kendisinden sonra iki oğlunun devam ettireceğini söyledi.