Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.03.2024 20:54 Güncelleme: 25.03.2024 11:29

Dünyanın ilk sıkıştırılmış doğal gaz gemisi denize indi

Dünyanın ilk sıkıştırılmış doğal gaz taşıyıcısı gemi 23 Mart Cumartesi sabahı doğu Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan Qidong kentinde teslim edildi. Gemi, ilk seferi için Endonezya'ya doğru yola çıktı. 
Dünyanın ilk sıkıştırılmış doğal gaz gemisi denize indi

Dünyanın ilk sıkıştırılmış doğal gaz taşıyıcısı gemi 23 Mart Cumartesi sabahı doğu Çin’in Jiangsu eyaletinde yer alan Qidong kentinde teslim edildi. Gemi, ilk seferi için Endonezya’ya doğru yola çıktı. 

Her seferde 700 bin metreküp nakletme kapasitesine sahip olan gemi, Endonezya'yı oluşturan takım adalar arasında dolaşarak, enerji tesislerinin en yüksek talep dönemlerinde buralara sıkıştırılmış doğal gaz taşımakta kullanılacak. Doğal gazla işleyen nakliyat gemisi, 110 metre boyunda olup saatte 14 deniz mili (1 deniz mili = 1,852 kilometre) hız ile yol alacak şekilde tasarlandı. 

Sıkıştırılmış doğal gaz taşıyıcı gemi, doğal gazı basınçlı konteynerler içinde normal sıcaklıkta depoluyor. Bir sıkıştırılmış doğal gaz taşıyıcısı, sıvılaştırılmış gazın aksine, sıvılaştırma tesisi ve yeniden gaz haline getirme terminali gibi pahalı donanımlar gerektirmiyor. Sıkıştırılmış doğal gazın gemi ile nakliyesi, doğal gaz endüstri zincirinin önemli bir parçası olarak, doğal gazın taşınmasında yeni bir seçenek sunuyor. 

Öte yandan, ilk sıkıştırılmış doğal gaz taşıyıcı geminin teslimatının, ileride hidrojenin de deniz yoluyla nakliyesi yolunda perspektif ve potansiyellerin keşfi açısından yardımcı olması bekleniyor.