Güncel - Yaşam Kaynak: Hibya Haber Ajansı 29.03.2024 10:01 Güncelleme: 29.03.2024 11:58

Doğru klima bakımının püf noktaları neler?

Klima kullanımının arttığı bahar ve yaz aylarında, klima bakımının düzenli ve doğru yapılmasının hem ay sonundaki elektrik faturalarına hem de insan sağlığına olumlu etkileri olduğuna vurgu yapan Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan doğru klima bakımının nasıl yapıldığını anlattı.
Doğru klima bakımının püf noktaları neler?

Klima kullanımının arttığı bahar ve yaz aylarında, klima bakımının düzenli ve doğru yapılmasının hem ay sonundaki elektrik faturalarına hem de insan sağlığına olumlu etkileri olduğuna vurgu yapan Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan doğru klima bakımının nasıl yapıldığını anlattı.

Klimaların verimli çalışabilmesi için bakımlarının düzenli şekilde yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan, ideal bakımın püf noktaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Klima filtreleri periyodik olarak temizlenmeli

Klimayı en uygun sıcaklığa getirmenin enerji tasarrufunu destekleyen bir uygulama olduğunun altını çizen Doğan, “Klimanın tasarruflu kullanımının yollarından biri de sıcaklık ayarını doğru yapabilmekten geçiyor. Genellikle yaz aylarında 24 ila 26 derece arasında bir sıcaklığı tercih etmek mümkün. Düşük sıcaklıklar enerji tüketimini artırabilir. Programlanabilen klima termostatları, ortam sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede sabit tutabilir. Isı seviyesinin kontrolü sayesinde enerji tüketimini azaltmak ve gereksiz çalışmayı önlemek mümkün. Klimanın filtreleri cihazın verimine önemli ölçüde etki eden parçalardır. Özellikle temizliği yapılmayan, kirli filtreler klimanın verimini düşürebilir. Bu da daha çok klima kullanımı ve daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geliyor. Cihazın çalışma performansının dışında klima bakımı ve filtre temizliği, cihazın çalışma ömrünün uzamasına da katkı sağlıyor. Periyodik olarak filtre temizliği yaparak enerji tasarrufu sağlanabilir ve cihazlar uzun ömürlü çalışabilir” şeklinde bilgi verdi.

Bakımın ihmali sağlıksız hava üretimine yol açar

Periyodik klima bakımının bir kez yaz başında bir kez de kış başında olmak üzere yılda en az iki defa yapılması gerektiğini söyleyen Caner Doğan, klima bakımının ihmal edilmesinin, cihazın performansında düşüşe, sağlıksız hava üretimine, bakteri üremesine ve kötü kokuların oluşmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Klima bakımı alerjik hastalıklardan korur

İnsan sağlığı için klima bakımının düzenli olarak yapılmasının büyük önem taşıdığını belirten Doğan; “Klima filtrelerinden geçen tozlar ve partiküller zamanla iç ünite üzerinde birikir ve lejyoner hastalığına neden olan bakterilerin oluşmasına zemin hazırlar. Düzenli yapılan temizlik ve bakım sayesinde toz, bakteri ve partiküllerin birikmesi önlenir bu da astım ve kronik rahatsızlıkların önüne geçer. Bebekler ve çocuklar gibi hassas grupların solunum sistemi sağlığı için düzenli bakım şart” dedi.

Alarko Carrier Hakkında

Gebze ve Dudullu’da toplam 96.000 m2 alan üzerine kurulu üretim tesislerinde ısıtma, soğutma ve su basınçlandırma sistemlerinin üretimini sağlayan Alarko Carrier iklimlendirme sektörünün önemli üreticileri arasında yer alıyor. Ayrıca Alarko Carrier, dünyanın önde gelen üreticilerinin distribütörlüğünü yaparak bu ürünleri tüketicilerine sunuyor. Üretici kimliğinin yanı sıra Toshiba markasıyla bireysel klimaların, ısı pompalarının ve aynı zamanda Carrier ve Wolf marka ürünlerinin ithalatını ve satışını gerçekleştiriyor. Değişen tüketici ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda üstün teknolojili ürünler geliştiren Alarko Carrier, 5 kıtada 65 ülkeye ihracat yaparak global ölçekli projeleri ile Türkiye’ye değer katmaya devam ediyor. Müşteri odaklı hizmetini yurt içinde de sürdürerek ülke genelinde 262 bayi, 290 servis ve satış sonrası servis ağıyla tüketicisine ulaşıyor. 

Alarko Holding çatısı altında bulunan Alarko Carrier, lider ve bağımsız uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in yayımladığı “Türkiye’nin En Değerli 100 Markası” listesinde Isıtma-Soğutma-Havalandırma kategorisinde 4 yıl üst üste yer alan tek markadır.

İlk yerli kombi üreticilerinden olan Alarko Carrier, sektöründe SA 8000 ve Enerji Yönetim Standardı Belgesi (ISO 50001) alan İlk Türk Şirketidir.