Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.04.2024 19:00 Güncelleme: 14.04.2024 21:58

Dışişleri Bakanlığı'ndan İran ve İsrail açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, İran'ın İsrail'e saldırısının ardından açıklamada bulunarak, tarafların karşılıklı beklenti ve mesajlarının da Türkiye üzerinden iletildiğini belirtti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan İran ve İsrail açıklaması

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaşın yayılma ve tırmanma riski barındırdığına dair uyarıları uzun süredir tüm muhataplara hatırlatıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

''İsrail’in, İran’ın Şam Büyükelçiliği'ne gerçekleştirdiği uluslararası hukuka aykırı saldırı, kaygılarımızı haklı çıkarmıştır. İran’ın bu saldırıya yaptığı misilleme ve takip eden gelişmeler, olayların hızlı biçimde bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha göstermiştir. Yaşanan hadise öncesinde İran ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır. Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarımızı açık biçimde aktarmaktayız.''

Bölgenin istikrarına kalıcı biçimde zarar verecek ve küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabaların sürdürüleceği vurgulanan açıklamada, ''Gelişmeler ilk dakikadan itibaren ilgili kurumlarımızla bilistişare, ülkemize yönelik güvenlik tehditleri bakımından da yakından takip edilmekte ve Cumhurbaşkanımız düzenli olarak bilgilendirilmektedir.'' denildi.