Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.06.2024 16:01 Güncelleme: 13.06.2024 16:09

DEVA Partili Karal'dan imara açılan tarım arazileri hakkında açıklama

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarım arazilerinin imar izni verilerek tarladan arsaya statüsüne çevrilmesi ve verimli topraklara konut yapım izni verilmesini Meclis gündemine taşıdı.
DEVA Partili Karal'dan imara açılan tarım arazileri hakkında açıklama

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle imara açılan tarım arazileriyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Özellikle büyükşehirlerde konut yetersizliği bahane edilerek merkezlerdeki verimli tarım arazileri rant uğruna arsa statüsüne dönüştürüldüğünü ve imara açıldığını kaydeden Karal, “Bu durum riskleri de beraberinde getirmektedir. Asrın en büyük felaketini yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde, tarım arazileri üzerine yapılan konutların yıkılması sonucu binlerce insanımız vefat etmiştir. Tohum ekilip yeşerecek verimli topraklar, bina dikilip betonarme ile doldurulmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi: 

“2018-2023 yılları arasında Türkiye genelinde toplam kaç hektar tarım arazisine imar izni verilmiştir? İmar izni verilen tarım arazileri hangi illerde yoğunlaşmıştır? İllere göre dağılımı nedir? İmar izni verilen bu tarım arazileri üzerinde ne tür yapılar yapılmasına izin verilmiştir? En çok hangi tarım ürününün bulunduğu arazilere imar izni verilmiştir? İmar izni verilmiş tarım arazilerinde konut yapılmasının ülkemizin tarımsal üretim kapasitesine etkileri konusunda herhangi bir araştırma veya etki analizi yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu analizlerin sonuçları nelerdir? Tarım arazilerinin imara açılmasının önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır?''