Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.04.2024 14:00 Güncelleme: 25.04.2024 15:33

Çinli araştırmacılar, insan embriyosunun "kara kutusu"nu açtı

Çinli bilim insanları, döllenmeden sonraki iki ila üç hafta içinde insan embriyosunun 3 boyutlu modelini yeniden oluşturdu.
Çinli araştırmacılar, insan embriyosunun "kara kutusu"nu açtı

Çinli bilim insanları, döllenmeden sonraki iki ila üç hafta içinde insan embriyosunun 3 boyutlu modelini yeniden oluşturdu. Tıp dünyası, bu çalışmanın çok erken insan embriyonik gelişimine yeni bir kapı açtığını düşünüyor. Etik kaygılardan dolayı, insan embriyolarının in vitro kültürü 14 günle sınırlı ve bu nedenle, insan embriyosunun döllenmeden sonraki 14 ila 21 gün arasındaki büyümesi genellikle bir “kara kutu” olarak kabul ediliyor.

Çin Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsü ve Çin Ziraat Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir insan embriyosunun 38 bin 562 gen noktası üzerinde yüksek çözünürlüklü profilleme gerçekleştirdi ve ardından gen ekspresyon modellerini ve mekansal bilgiyi entegre ederek 3 boyutlu modelini oluşturdu.

Cell dergisinde bu hafta yayınlanan araştırmaya göre, embriyonik vücut ekseni boyunca sinyal yollarının dinamik aktivitesi araştırdırıldı. Araştırmacılar, çalışmanın erken embriyonik gelişimdeki düşükleri ve fetal bozuklukları anlamak için geniş kapsamlı klinik çıkarımlara sahip olduğunu söyledi.