Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.04.2024 14:00 Güncelleme: 13.04.2024 14:28

Çinli araştırmacılar, elektriksiz ışık yayan akıllı fiber geliştirdi

Çinli bir araştırma ekibi, fişe takılmadan ışık yayan ve elektrik üretebilen yeni bir akıllı fiber türü geliştirdi.
Çinli araştırmacılar, elektriksiz ışık yayan akıllı fiber geliştirdi

Çinli bir araştırma ekibi, fişe takılmadan ışık yayan ve elektrik üretebilen yeni bir akıllı fiber türü geliştirdi. Fiber, kablosuz enerji toplama, bilgi algılama ve iletimi gibi işlevleri entegre ediyor, çipler ve piller olmadan parlak ekran ve dokunmatik kontrol gibi insan-bilgisayar etkileşimi işlevlerini gerçekleştirebilen tekstillere dönüştürülebiliyor.

Yakın zamanda Science dergisinde yayınlanan çalışmanın, insanların çevreyle ve insanlar arasındaki etkileşim şeklini değiştirmesi bekleniyor ve akıllı tekstillerin uygulanması açısından büyük önem taşıyor.

Akıllı giyilebilir cihazlar günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş olup sağlık takibi, teletıp, insan-bilgisayar etkileşimi ve diğer alanlarda önemli bir rol oynuyor. Geleneksel sert yarı iletken bileşenler veya esnek ince film cihazlarıyla karşılaştırıldığında akıllı elyaflardan yapılan elektronik tekstiller daha nefes alabilir ve daha yumuşak.

Ancak akıllı elyafların mevcut gelişimi, tekstillerin hacmini, ağırlığını ve sertliğini artıran karmaşık çoklu modül entegrasyonunu kullanıyor. Donghua Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Fakültesi’nden bir araştırma ekibi, bir deney sırasında yanlışlıkla fiberlerin bir radyo alanında ışık yaydığını keşfetti.

Bulgulara dayanarak ekip, kablosuz itici güç olarak elektromanyetik enerjiyi kullanan yeni bir akıllı fiber türü geliştirdi. Araştırma ekibinin üyesi olan Yang Weifeng, bu yeni elyaf türünün uygun maliyetli hammaddeler ve olgun işleme teknolojisiyle öne çıktığını söyledi.

Donghua Üniversitesi araştırmacılarından Hou Chengyi ise yeni elyaflardan yapılan giysilerin etkileşimli ve parlak olabileceğini ve ayrıca kullanıcıların farklı duruşları için benzersiz sinyaller üreterek elektronik ürünleri kablosuz olarak uzaktan kontrol edebildiğini söyledi.

Araştırma ekibi, görüntüleme, deformasyon ve hesaplama dahil daha fazla işlev geliştirmek için yeni fiberin uzaydan enerjiyi daha etkili bir şekilde toplamasını nasıl sağlayacaklarını daha fazla araştıracaklarını söyledi.