Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.04.2024 13:01 Güncelleme: 16.04.2024 13:08

Çin ve İran dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Çin ve İran dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Abdullahiyan görüşmede İran’ın Suriye’deki konsolosluk binasının saldırıya uğraması hakkında tutumlarını aktararak, BM Güvenlik Konseyi'nin bu saldırıya gerekli tepki vermediğini, İran'ın kendi egemenliğine yönelik ihlaller karşısında meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu belirtti.

Abdullahiyan, bölgedeki durumun son derece hassas olduğuna işaret ederek, İran'ın temkinli davranmaya hazır olduğunu ve durumu daha da tırmandırmak istemediğini ifade etti. Abdullahiyan ayrıca, Gazze’de derhal ateşkes sağlanması gerektiğini belirterek, Çin tarafının ateşkes sağlanması, bölge huzurunun tesis edilmesi ve bölge ülkeleriyle iş birliğinin pekiştirilmesi için harcadığı çabaları desteklediklerini açıkladı.

Wang Yi görüşmede, Çin tarafının İran’ın Suriye’deki konsolosluk binasına yönelik saldırıyı sert dille kınadığına işaret ederek, bu saldırının uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal ettiğini ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Wang, İran'ın saldırıya verdiği karşılığın sınırlı olduğu ve bu karşılığın  meşru müdafaa kapsamında kaldığı yönündeki açıklamalarını not ettiklerini vurguladı. Wang, İran'ın komşu ülkeleri hedef almadığına ve komşu ülkelerle dostane ilişkilerine devam edeceğine yer verdiği açıklamasını takdirle karşıladı. Wang, İran'ın mevcut durumu doğru şekilde yönetebileceğine ve bölgenin daha fazla kargaşaya sürüklenmesini engelleyebileceğine inandığını dile getirdi.

Wang Yi, mevcut durumun Gazze'deki çatışmanın bölgeye yayılması olduğunu belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin 2728 sayılı kararının hayata geçirilmesi, Gazze'de ateşkesin sağlanması, sivillerin korunması ve insani felaketin daha da ağırlaşmasının engellenmesi gerektiğini söyledi. Wang, Çin'in İran ile temaslarını sürdürmeye, Filistin sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı çözümünün hızlandırılmasına katkı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti. Ayrıca, Çin ve İran'ın kapsamlı stratejik ortaklar olduğunu belirterek, Çin'in çeşitli alanlarda İran ile somut işbirliğini pekiştirmeye de hazır olduğunu dile getirdi.

Wang Yi aynı gün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.