Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.04.2024 08:30 Güncelleme: 12.04.2024 13:17

Çin: Ren'ai Resifi'ndeki mevcut durumun nedeni açık ve nettir

Ren'ai Resifi'nin Çin'in Nansha Adaları'nın bir parçası olduğu ve Çin'in Ren'ai Resifi de dahil olmak üzere Nansha Adaları ve yakın sularda sahip olduğu egemenliğin tartışılmaz olduğu açıklandı.
Çin: Ren'ai Resifi'ndeki mevcut durumun nedeni açık ve nettir

Ren’ai Resifi’nin Çin’in Nansha Adaları’nın bir parçası olduğu ve Çin’in Ren’ai Resifi de dahil olmak üzere Nansha Adaları ve yakın sularda sahip olduğu egemenliğin tartışılmaz olduğu açıklandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün düzenlenen basın toplantısında, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos’un son iddialarına ilişkin soruları yanıtladı.

Sözcü Mao Ning, Ren’ai Resifi’ndeki mevcut durumu Filipinler ile diyalog ve istişare yoluyla kontrol etmeye her zaman hazır olduklarını ve Ren’ai Resifi’ndeki mevcut durumunun nedenlerinin açık ve net olduğunu vurguladı.

Mao Ning, birincisi, Filipinler’in askeri gemisinin Ren’ai Resifi kıyılarında uzun süre oturtulmasının, Çin’in egemenliğini ihlal ettiğini ve Güney Çin Denizi Tarafların Davranışlarına İlişkin Deklarasyonu’na özellikle de “insansız adalar ve resiflerde yerleşim eylemlerinin düzenlenmemesi” maddesine aykırı olduğunu hatırlattı. Sözcü, Filipinler’i Ren’ai Resifi’nde hiç kimsenin ve hiçbir tesisin olmadığı eski hale geri döndürmeye çağırdıklarını ifade etti.

Mao Ning, “Filipinler, “sahilde oturtulan” askeri gemisini çekmeden önce eğer gemide yaşayanların günlük ihtiyaçlarını sağlamak isterse, Çin’e önceden bilgi vermesi gerekiyor ve Çin, yerinde ilgili durumu doğrulayacak. Ondan sonra Çin Filipinler’in gemiye nakliyat göndermesine izin verebilecek ancak tüm süreci izleyecek” diye konuştu.

Mao Ning, üçüncüsü, Filipinler’in gemiye büyük miktarda inşaat malzemesi taşıması, sabit ve kalıcı gözlem noktasını inşa etmeye kalkışması halinde asla bunu kabul etmeyeceklerini ve yasalarla yönetmeliklere uygun olarak engelleyeceklerini belirtti.