Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.06.2024 15:02 Güncelleme: 26.06.2024 15:12

Çin: Ortadoğu daha büyük bir felakete itilmemeli

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Gazze krizinde ilgili tarafları meseleyi itidalli ele alarak gerginliğin kötüleşmesine yol açabilecek eylemlerden kaçınmaya ve Ortadoğu'yu daha büyük bir felakete itmemeye çağırdı.
Çin: Ortadoğu daha büyük bir felakete itilmemeli

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Gazze krizinde ilgili tarafları meseleyi itidalli ele alarak gerginliğin kötüleşmesine yol açabilecek eylemlerden kaçınmaya ve Ortadoğu’yu daha büyük bir felakete itmemeye çağırdı.

Fu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) İsrail-Filistin sorununa ilişkin dün düzenlenen oturumda bir konuşma yaptı.

Gazze’de ateşkes için üç aşamalı planın 31 Mayıs’ta açıklanmasından sonra ABD’nin çağrısıyla BMGK’de 2735 sayılı kararın onaylandığını ve kararda İsrail ve Hamas’ın planı onaylaması istendiğini hatırlatan Fu, ABD’nin İsrail’in ateşkesi kabul ettiğini ifade etmesine rağmen şu ana kadar İsrail’den bir cevap gelmediğini kaydetti. Fu, buna ters olarak uluslararası toplumun İsrail’in Gazze’de büyük çaplı askerî operasyonunu sürdürdüğüne tanık olduğunu vurguladı.

Fu, İsrail’in operasyonlarının Gazze’de büyük can kaybına yol açarken BM Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi insani teşkilatları da tehlikeye soktuğunu belirtti.

Gazze’deki çatışmaların olumsuz etkisinin hızla bölge dışına taştığına işaret eden Fu, Kızıldeniz, Lübnan ve İsrail sınırındaki durumların da endişe verici olduğunu söyledi. Fu, İsrail’in Lübnan’a karşı askerî saldırı düzenlemeyi planladığı yönündeki haberleri yakından takip ettiklerini kaydetti.

Fu, uluslararası toplumu Gazze’de derhal ateşkes gerçekleştirilmesi, “İki Devletli Çözüm” sürecinin yeniden başlatılması ve bölgede kalıcı barışa kavuşulması için gerekli tüm tedbirleri almaya çağırdı.