Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.06.2024 15:01 Güncelleme: 13.06.2024 15:21

Çin Başbakanı Li Yeni Zelandalı mevkidaşıyla görüştü

Çin Başbakanı Li Qiang, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile Wellington'da görüştü.
Çin Başbakanı Li Yeni Zelandalı mevkidaşıyla görüştü

Çin Başbakanı Li Qiang, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile Wellington'da görüştü.

Li, Çin-Yeni Zelanda kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin tesisinin 10. yıldönümü vesilesiyle Yeni Zelanda’ya ziyarette bulunduğunu belirtti. Son 10 yılda iki ülkenin karşılıklı saygı, kapsayıcılık, işbirliği ve ortak kalkınma ilkeleri doğrultusunda ikili ilişkilerde büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade etti. Li, Çin’in Yeni Zelanda ile birlikte ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini yeni bir düzeye çıkararak iki halka daha fazla yarar sağlamak için ortak çaba harcamaya devam edeceğini vurguladı.

Li, Çin’in Yeni Zelanda’yla birlikte ticaret hacmini genişletmeye, dijital ve yeşil ekonomi ile yeni enerjili araçlar alanındaki işbirliği potansiyelini geliştirmeye, bölgesel ekonomik işbirliğini güçlendirmeye ve işletmelerin gelişimine istikrarlı ve elverişli iş ortamını oluşturmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Li, daha fazla Yeni Zelanda şirketini Çin’e yatırım yapmaya beklediklerini  ve Yeni Zelanda ile kültürel temasları yoğunlaştıracaklarını belirtti. Yeni Zelanda’yı tek taraflı vizeden muaf ülkeler listesine dahil edeceklerine değinen Li, Yeni Zelanda’ya da Çin vatandaşlarının ülkeye girişini kolaylaştırması çağrısında bulundu.

Li, “Çok taraflılığı kararlılıkla destekleyen Çin ve Yeni Zelanda, serbest ticaret ve dışa açık bir dünya ekonomisinin inşa edilmesini desteklemektedir. İki taraf çok taraflı alanlardaki temas ve koordinasyonu güçlendirmelidir.” ifadelerini kullandı.

Christopher Luxon, ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin tesisinden bu yana geçen 10 yılda ikili ekonomik ve ticari ilişkilerde güçlü bir gelişmenin korunduğunu ve halklar arasındaki temasların yoğunlaştırıldığını belirtti.

Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalacaklarını vurgulayan Luxon, Çin’le üst düzey ve her kademede temas ve diyaloğu güçlendirmeye, tarım, gıda ve çevre koruma alanlarındaki işbirliğini genişletmeye, kültürel temasları yoğunlaştırmaya ve ikili ilişkileri derinleştirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Luxon, Çin’le kolluk faaliyetleri alanındaki işbirliğini güçlendireceklerini ve Çin’le Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı çerçevedeki koordinasyonu artırarak iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla ortaklaşa mücadele edeceklerini söyledi.

İki ülke hizmet ticareti için negatif listeye dair müzakerelerin başlatılmasını kabul etti.

Görüşmenin ardından iki başbakan hizmet ticareti, iş ortamı, Yeni Zelanda’dan gıda ürünlerinin Çin’e ihraç edilmesi ve teknoloji alanlarındaki ikili işbirliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.