Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.03.2024 16:00 Güncelleme: 23.03.2024 17:45

Çin: ABD'nin tasarısı ateşkes konusunda muğlak

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde 22 Mart'ta ABD tarafından sunulan Filistin-İsrail sorununa ilişkin karar tasarısı oylandı.
Çin: ABD'nin tasarısı ateşkes konusunda muğlak

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde 22 Mart'ta ABD tarafından sunulan Filistin-İsrail sorununa ilişkin karar tasarısı oylandı.

BM Güvenlik Konseyi’nin 11 üyesinin evet oyunu alan tasarıyı, Rusya, Çin ve BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeleri arasındaki tek Arap ülkesi olan Cezayir veto etti.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, yaptığı açıklamada, Gazze’deki çatışmaların patlak vermesinden bu yana 160 günden fazla zaman geçtiğine işaret ederek, 32 binden fazla masum sivilin öldürüldüğü ve milyonlarca insanın kıtlık içinde bulunduğu bir insanlık trajedisiyle karşı karşıya kalan BM Güvenlik Konseyi'nin atması gereken en acil adımın, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkesin derhal gerçekleştirilmesinin hızlandırılması olduğunu vurguladı.

ABD’nin BM Güvenlik Konseyi üyelerinin 20 Şubat'ta derhal ateşkes sağlanması konusundaki ezici fikir birliğine rağmen tasarıyı veto ettikten sonra, kendi karar taslağını önerdiğini hatırlatan Zhang, ancak temel öncül olan ateşkes konusunda uluslararası toplumun beklentileriyle arasında büyük uçurum bulunan ABD’nin, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin fikir birliğini reddettiğini belirtti.

Zhang Jun, diğer birçok açıdan dengesizlikler barındıran tasarıda, özellikle İsrail'in son zamanlarda Refah'a askerî operasyon düzenleyeceğini defalarca açıklamasına açık ve net bir şekilde karşı çıkılmadığına vurgu yaptı. Zhang, bunun çok yanlış bir mesaj vererek ciddi sonuçlara neden olacağını dile getirdi.

Zhang Jun ayrıca, Çin’in BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve uluslararası toplumla birlikte ateşkes gerçekleştirilmesi, çatışmaların durdurulması, felaketin hafifletilmesi, iki devletli çözümün uygulanması ve Filistin-İsrail sorununda kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşulması için sorumlu ve yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğinin altını çizdi.