Sağlık 20.10.2017 03:00

​'Burun estetiğini sağlamak ancak deneyimle olur'

Bilimsel çalışmalar ve yayınlarda adını duyuran Estetik Plastik Rekonstrüktif ve Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülay Boztosun, YeniBirlik'e burun estetiği operasyonu yaptırmayı düşünenler için önemli açıklamalarda bulundu.
​'Burun estetiğini sağlamak ancak deneyimle olur'

Yüz estetik operasyonları ve vücut estetik operasyonlarının yanı sıra Mikrocerrahi, VASER ile Liposakşın (kansız yağ alımı), saç ekimi, burun estetiği ve yeniden burun Rekonstrüksiyonu, Maksillo-fasiyal cerrahi alanlarında da operasyonlar konusunda uzman olan Estetik Plastik Rekonstrüktif ve Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülay Boztosun, kaburga ile yeniden burun yapımı konusunda merak edilenleri anlattı. Boztosun şunları söyledi: "Burun estetiği operasyonu en sık yapılan estetik ameliyattır. Genellikle solunum problemi tedavilerini de içeren genel veya sedasyon-lokal anestezi altında yapılan mevcut burun şeklinin tamamen değişebildiği ameliyatlardır.

Burun operasyonlarında; Orta hatta eğrilik ve “konka” büyümesi denilen solunum sıkıntısı yapan bozukluklar olup/olmamasına, burun sırtında kemik fazlalık-eğrilik olup/olmamasına, burun ucunda düzensizlik(asimetri) olup/olmamasına göre anestezi şekli ve operasyon kesi yeri değişir.

Ameliyat sonrasında sadece burun sırtında plastik atel ve bandaj bulunur, ama burun ucu değişikliği yapılan operasyonlarda plastik atel kullanılmaz:

– Hastalarda morluk olmaz

– Tampon konulmaz

Yüzdeki değişiklikler ortalama 1'inci, 3'üncü ve 6'ncı aylarda ve 1'inci yılda periyodik olarak kaybolur.

Kaburga ile yeniden burun yapımı (Burun Rekonstrüksiyonu)

Çeşitli nedenlerle oluşan burun kemik ve kıkırdak dokunun yetersiz olduğu durumlarda Burun Rekonstrüksiyonu yapıldığını belirten Boztosun, şu bilgilendirmeyi yaptı:

"Kaza darp gibi travmaya bağlı, doğuştan çökük, deri kanserlerine bağlı deformitelerde ihtiyaç duyulur.

En sık revizyon (daha önce burun ameliyatı olmuş) burun ameliyatlarında uygulanır. Revizyon burun estetiği ameliyatlarında burun sırtı kemik ve kıkırdak dokunun aşırı az ise oluşan çökmeleri düzeltmek için hastanın burnunda yeterli kıkırdak doku olmadığında kaburgadan alıyoruz.

Burnun bir önceki ameliyatta gereğinden fazla küçültülmesi sonucu burun sırtında çökmeler olur ve hatta zamanla burun ucunda çökmelere yol açar. Aynı zamanda hava yolları daraldığı için nefes alamama; zamanla geniz eti denilen yapılarda büyüme daha sonra nefes alamama başlığında anlattığım kısır döngüye sebebiyet verebiliyor.

Kadınlarda meme altı çizgiden girilerek, erkekte ise en alt kaburgadan alındığında iz sağlanabilmektedir. Kemik kaburganın göğüs ön duvarına bağlana kısmı saplam bir kıkırdaktır. Aldıktan sonra bistüri ile şekil verilerek burun sırtında hatta gererkirse uç kısmında kullanılır.

Revizyon burun ameliyatları ayrı bir deneyim gerektiren kostal kartilajı şekillendirip, ayrıca burun içini nefes alabilen forma getirip; kalıcı şekille birlikte dış görünümde de estetiği sağlamak ancak deneyimle olabilir."