Bursa Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.03.2024 21:00 Güncelleme: 16.03.2024 11:03

Bursa'da 'Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi' hizmete açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sahipsiz sokak hayvanlarını sıcak bir yuvada buluşturacağı Türkiye'nin en modern 'Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi', düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Bursa'da 'Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi' hizmete açıldı

Bursa  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Türkiye’nin en modern sokak hayvanları tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinden birini Bursa’mıza kazandırdığımız için mutluyuz” dedi.

Bursa’da, sokak hayvanlarının her zaman yanında olan Büyükşehir Belediyesi tarafından son 6,5 senede sokak hayvanlarına 32 bin tedavi uygulandı, 20 bin kısırlaştırma yapıldı ve şehrin farklı noktalarına 357 bin kilo mama dağıtıldı. Ayrıca ‘Haybulans’ uygulamasını devreye alarak Türkiye’ye örnek olan Büyükşehir Belediyesi, 2023 Mart ayı sonu itibariyle 3 adet haybulans ve 8 personelle hizmet vermeye başladı.

Şimdiye kadar haybulansla 1000’i ilk müdahale olmak üzere toplam 3 bini aşkın tedavi gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer ilçesi Gümüştepe Mahallesi’nde 50 dönüm arazi üzerine kurduğu Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni de düzenlenen törenle hizmete açtı. Yerleşkede, röntgen odası, ameliyathane, dinlenme odası, eğitim sınıfı, kafesler, kedi hastanesi yavrulu anne binası, hasta bakım binası, serbest yaşam alanı, karantina binası ve personellere ait birimler bulunuyor.

Düzenlenen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekilleri Mustafa Varank ve Refik Özen, Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, AK Parti ve Cumhur İttifakı Nilüfer Belediyesi başkan adayı Celil Çolak, AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Furkan Alpaslan, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri ile hayvanseverler katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yunus Emre'nin ‘Yaratılanı severim, Yaradan’dan ötürü’ anlayışını her zaman rehber edindiklerini söyledi. Ecdadın bütün mahlûkata karşı hassasiyeti ise dünyaya örnek olacak kadar büyük olduğunu belirten Başkan Alinur Aktaş, ecdadın sokak hayvanlarına bakmak için pek çok vakıf kurduğunu ve sokak hayvanlarının beslenmesi için de ‘mancacı’ ismi verilen insanların görevlendirildiğini ifade etti.

Bursa denilince birçok kişinin aklına ‘Gurebâhâne-i Laklakan’ yani ‘Kimsesiz leylekler bakımevi’nin geldiğini dile getiren Başkan Aktaş, “19. yüzyılda Bursa’da hizmete açılan, dünyanın ilk ve tek leylek hastanesi olan Gurebâhâne-i Laklakan, bugün de şehrimizin bir değeri olarak yaşamaktadır. Biz de sorumluluk bilinciyle sokak hayvanları için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Gerek pandemi sürecinde, gerekse pandemi sonrasında derneklerimiz, sivil toplum kuruluşları ve mahalle gönüllülerimizle birlikte hayvan beslemeleri yaptık. Unutmayalım ki sağlıksız sokak hayvanları, şehir ve insan sağlığı için tehlike anlamına gelmektedir. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği dönem başkanı olarak bu konuda daha hassas olmamız gerektiğini de biliyoruz." ifadesini kullandı.