Güzellik 10.08.2018 03:00

Botulinum Toksin Nedir?

Yaşlanma belirtilerinin yanı sıra terleme ve migren tedavisinde de kullanılan Botulinum Toksin hakkındaki detaylı bilgileri Dermatoloji Uzmanı Dr. Abdullah Ünal, YeniBirlik okurları için anlattı
Botulinum Toksin Nedir?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Abdullah Ünal, Botulinum Toksin hakkında şu açıklamaları yaptı.

Clostridium botulinum toksin, laboratuvar koşullarında Clostridium Botulinium adında bakteriden elde edilen bir toksindir. Botulinum toksin, “Ameliyatsız Estetik İşlemler” olarak tanımlanan yöntemlerin başında gelir. Dünyada en fazla ve kolay uygulanan, hasta memnuniyetinin yüksek olduğu, sonuçları kısa sürede görülen uygulamalardandır. Ancak deneyimli uzman doktorlar tarafından, uygun hastalara uygun dozlarda uygulanmalıdır.
Yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Ilaç; istenilen bölgede kas içine enjekte edilerek, kaslarda gevşemeye ve kasların üzerindeki kırışıklarda düzelmeye neden olur. Özellikle alın, göz kenarı (kaz ayakları), kaş çatma çizgileri ve diğer kırışıklıklarda botulinum toksin kullanılması sonucu genç görünüm ve güzellik sağlanmaktadır. Hastanın isteğine göre daha kalkık ve feminen ya da daha düz erkeksi kaş yapısı şekillendirilebilir.
Migren tedavisinde de botulinum toksin uygulanmaktadır.
bu sayede yıllarca ağızdan alınan ilaçalrın sistemik yan etkisinden ufak dokunuşlarla kurtulmuş olursunuz.

Aşırı Terleme Tedavisinde Clostridium Botulinum Toksin uygulamasından bahseder misinz?
Ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak aşırı terleme kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Stres, ilaçlar, hipertroidi, menopoz, hipoglisemi ve obezite aşırı terlemenin başlıca sebepleri arasında yer alır. Terleme kol altında fazla olduğunda beraberinde kokuya da sebep olabilir. Hiperhidrozisde botulinum toksin uygulaması oldukça başarılı sonuçlar sağlamaktadır. Uygulamanın etkinliği 6 ay kadar devam eder ve yapılan tekrar botulinum toksin uygulmaları tedavinin etkinliğini artırır.

Kozmetik Botulinum Toksin nasıl etki eder?
Yüzümüzdeki kırışıklıkların büyük çoğunluğu yüz kaslarımızın aşırı çalışması sonucu oluşur. botulinum toksini kasların kasılmasını sağlayan sinir uçlarında değişikliğe yol açarak etki eder. Bunun sonucu olarak kırışıklıklarımız azalır veya silinirler.
Botulinium Toksin Kimlere Uygulanabilir?
Mimik kaslarının hareketleri sonucu yüzünde kırışıklık olan ve tıbbi bir kontrendikasyonu olmayan bütün hastalara uygulanabilir.

Clostridium Botulinium Toksin kimlere uygulanmaz?
Gebelik ve emzirme döneminde olan hastarlara, Myastenia gravis, Lambert Eaton sendromu, multipl skleroz gibi nöromusküler hastalığı olan kişilere, Aminoglikozid grubu antibiyotikler kullananlara, deride aktif enfeksiyonu olan hastalara, botulinum toksini veya içeriğine karşı bilinen bir alerjisi olanlara, pıhtılaşma sorunu olanlara uygulama yapılmaz.

-Botulinium Toksin nasıl uygulanır?
Uygulama öncesinde yüze anestetik krem sürülür. Uygulama bölgesinde temizlik yapıldıktan sonra ince iğnelerle kas içine uygun dozlarda toksin verilir. Uygulama seansı yaklaşık 10-15 dakika sürer.

Botulinium Toksin uygulamanın etki süresi nedir?
Uygulamanın etkisi 2-3. gün itibariyle başlamakta ve 4-6 ay kadar sürmektedir. Ayrıca botulinum toksin uygulaması yapılacak kişinin metabolizması ve yaşam şekli işlemin etki süresini değiştirebilir.

-Botulinium Toksin uygulama sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Uygulama yapıldığı gün uzun süre öne doğru eğilme, spor, banyo ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Solaryum, sauna gibi botulinum toksin uygulmasının etki süresini kısaltabilecek sıcak ortamlarda uzun süre bulunulmaması önerilmektedir.