Güncel - Yaşam 26.05.2018 15:02 Güncelleme: 26.05.2018 22:05

Balıkesir'in Gençlere Dokunan Valisi

Balıkesir Valiliği, öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması için BENGİ Projesi geliştirdi! Proje kapsamında her okulda haftada iki saat kitap okunuyor, Vali Yazıcı da öğrencilere eşlik ediyor.Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı şehrin vizyonunu, projelerini ve hedeflerini AKŞAM'a anlattı. Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme Projesi'yle (BENGİ) gençlere dokunan Vali Yazıcı, 'Sporda Yetenek 10'la Gelecek' projesiyle de dezavantajlı gurup diye tabir edilen alt gelir gurubu ailelerin çocuklarını sporla buluşturuyor.
Balıkesir'in Gençlere Dokunan Valisi

İşte Yazıcı'dan özel açıklamalar:

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı şehrin vizyonunu, projelerini ve hedeflerini AKŞAM’a anlattı. Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme Projesi’yle (BENGİ) gençlere dokunan Vali Yazıcı, ‘Sporda Yetenek 10’la Gelecek’ projesiyle de dezavantajlı gurup diye tabir edilen alt gelir gurubu ailelerin çocuklarını sporla buluşturuyor. İşte Yazıcı’dan özel açıklamalar:

BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİK

Her şeyin merkezi insandır. Biz de buradan yola çıkarak Balıkesir’de Eğitimin Niteliğini Geliştirme ve İzleme Projesi diye adlandırdığımız BENGİ Projesi’nde çocuklarımızı geleceğe iyi hazırlamaya çalışıyoruz. İkinci bir husus da gelişen teknolojiye çağa uygun olarak çocuklarımızı bu donanımla yetiştirmek. 1.5 yıldır yürüttüğümüz proje içinde akademik çalışmalardan, sanattan, spora, okul aile birliği gibi bütün ayakları düşündük.

GİTTİĞİM HER YERDE YAPIYORUM

BENGİ Projesi’nde ben iki ana konuya ağırlık veriyorum. Bunlardan bir tanesi kitap okuma alışkanlığıdır. Türkiye’nin kitap okuma alışkanlığındaki yeri maalesef çok kötü. Dolayısıyla bunu gidermek adına çalışmalarımıza başladık. 26 yıllık mülki amirim. Gittiğim her yerde bu konuda mutlak suretle bir şeyler yapmaya çalıştım. Bu konuda en büyük araştırmayı Birleşmiş Milletler yaptı.

BÜTÜN OKULLARDA DEVAM EDİYOR

Bu araştırmaya göre 173 ülke arasında Japonya bir kişi yılda 25 kitapla birinci Türkiye 86’ıncı sırada yer aldı. 6 Türk yılda bir kitap okuyor. Bu bize yakışmıyor. Okuma alışkanlığı konusunda şehirde sistem oturdu. Haftada her okul 2 saat okuma saati yapma zorunluluğu getirdik. İlkokuldan liseye kadar. Balıkesir’deki bütün okullarda bu uygulamamız devam ediyor.

DEĞERLER EĞİTİMİ

bengi projesinde önemsediğim ikinci konu ise değerler eğitimidir. Güvenilir ve özü sözü bir insan olmanız gibi birtakım değerlere sahip olmak lazım. Biz diyoruz ki kitap okuma alışkanlığının öğrencilerimize aşılanması konusunu sadece Türkçe öğretmenlerimizin üzerine bırakmayacağız, değerler eğitimi de sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine bırakmayalım. Bu projede aslında Amerika’yı yeniden keşfetmedik. Bilinen şeyleri sıraladık ve bunları yapacağız dedik.

TÜRKİYE’Yİ DOYURAN İL

Balıkesir için Türkiye’yi doyuran il diyoruz. Şehrimizde tarım ve hayvancılıkta süt de ilk 3 ya da ilk 5’te yer alıyoruz. Tam bir tarım kentiyiz. Türkiye’nin en büyük hayvan çiftlikleri burada. Türkiye’nin en kaliteli ve lezzeti yüksek Zeytinyağı bizde diyebilirim. 11 milyon civarında zeytin ağacımız var. Bunun yüzde 85’i yağlık. Her yıl 1.5 milyon turist geliyor ilimize. Son derece önemli turistik yerlerimiz mevcut. Bizim otel sayımız çok az. Turizm potansiyeline karşı en fazla yazlık turizmi var.

GENÇLERİMİZE DOKUNUYORUZ

Ben haftanın iki günü dairede yokum. Bizzat sahadayım. Haftada iki gün okula giden bir valiyim. Ben öğrencilerle monolog şeklinde buluşmuyorum. 27 meslek lisemizin hepsine gittim. Her yerde okuma saati yapıyorum. Meslek liselerinde 20 dakika okuma saati yapıyoruz. Sonra öğretmen arkadaşlarla yarım saat kadar süren bir toplantı yapıyoruz. Ardından 1 saat kadar öğrencilerle sohbet ediyoruz. Sahada sahaya dokunarak bir sonuç elde etmeye çalışıyorum. 1,5 yıldır kentte çok güzel bir hava oluştu.

HAFTADA 200 KİŞİYLE TANIŞIYORUM

Ben orada çocuklarla buluştuğumda hayata dair bir şeyler anlatıyorum. Böylece her hafta yeni 200 kişiyle tanışıyorum.

Balıkesir’de bütün ilçe kaymakamlarımız bir eğitim dönemi boyunca ilçelerindeki tüm okulları ziyaret eder. Bu şunu sağlıyor. Şehirde, bir sinerji oluşturmak istiyoruz.

HEDEF ALT GELİR GRUBU

Spor’da Yetenek 10’la Gelecek projesini de şehrimizde hayata geçirdik. Fakir öğrencilerimizin olduğu okullarda bütün çocuklarımıza 11 ile 12 tane seçenek sunuyoruz. Öğrencilerin futbolun dışında bir branş seçmelerini istiyoruz. Bu projedeki amacımız spordaki disiplini ön plana çıkarmaktır. Öğrencilerimizi kötülüklerden korumayı amaçlıyoruz.