Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.05.2024 10:00 Güncelleme: 06.05.2024 11:22

Aylık teknik analiz

1 Mayıs Çarşamba günü sona eren toplantısında Fed, piyasa beklentilerine paralel faiz oranlarında değişime gitmedi ve politika faizini %5,25 - %5,50 aralığında korudu.
Aylık teknik analiz

Başlarken

1 Mayıs Çarşamba günü sona eren toplantısında Fed, piyasa beklentilerine paralel faiz oranlarında değişime gitmedi ve politika faizini %5,25 - %5,50 aralığında korudu. Karar metninde Fed’in elindeki hazine tahvilleri ile menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceği belirtilirken, haziran ayından itibaren hazine tahvillerinde aylık sınırın 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürülerek bilanço küçültme hızının yavaşlatılacağı aktarıldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P cuma günü piyasa kapanışından sonra paylaştığı değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine yükseltti ve not görünümünü de pozitif olarak korudu. Yapılan açıklamada, Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilirken, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi.

Piyasalarda son durum

Şubat ve mart aylarında dalgalı bir seyrin öne çıktığı BIST-100 Endeksi’nde nisan ayında şubat ayındaki zirvenin aşılmasıyla birlikte alımların güç kazandığı bir fiyatlama takip edildi. BIST-100 nisan ayını %9,88 oranında güçlü bir yükselişle 10.045,74 puandan kapattı. Dolar/TL kuru nisan ayını %0,08 oranında oldukça sınırlı bir değişimle 32,4057 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki yatay seyre karşın endeksteki güçlü yükselişin katkısıyla nisan ayını %9,80 oranında değer kazanımıyla 310,00 seviyesinden kapattı.

Yeni ayda piyasaları bekleyenler

Bu ay, ABD enflasyonu ve Fed'in yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verileri önemli olacak. Enflasyonla ilgili veriler, faize dair ihtimalleri etkileyecektir. 09 Mayıs günü, İngiltere Merkez Bankasının(BoE) faiz kararı görülmektedir. Fed beklentileri ertelenirken, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarına yönelik beklentiler daha erken bir adım atabileceği yönünde bulunuyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı en son bir konuşmasında, Fed'den önce adım atabileceklerine değinmişti. Bu nedenle, BoE'nin mayıs ayındaki toplantısında vereceği mesajlar, haziran toplantısı için kritik olabilir. Avrupa Merkez Bankasının, mayıs ayında toplantısı bulunmuyor. Yurt içinde, TCMB'nin faiz kararı, 2024 yılının ikinci enflasyon raporu önemli başlıklar olarak takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, nisan ayında da, yabancı yatırımcılarla görüşmeleri olmuştu. Mayıs ayı içinde, kendilerinin yabancı yatırımcılarla görüşmeleri olabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, mayıs ayında yurt dışı temasları olabilir. İkili görüşmeler gerçekleştirebilir.

Aylık hisse önerileri 

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler:  ECILC, KRDMD, MGROS, ORGE

Kaynak Gedik Yatırım