Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.04.2024 09:00 Güncelleme: 22.04.2024 09:54

Avrupa'da hava sıcaklığı kaynaklı ölümler yüzde 30 arttı

Stockholm, 22 Nisan (Hibya) – Avrupa'da sıcaklıklar rekor seviyelere ulaşırken, Avrupalılar sıcak hava nedeniyle yirmi yıl öncesine göre yüzde 30 daha fazla ölüyor.
Avrupa'da hava sıcaklığı kaynaklı ölümler yüzde 30 arttı

AB'nin Dünya Gözlem Servisi Copernicus ve Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (WMO) göre, atmosferi tıkayan ısı tutucu kirleticiler geçen yıl Avrupa'daki sıcaklıkların şimdiye kadar kaydedilen en yüksek veya ikinci en yüksek seviyelere çıkmasına neden oldu.

Avrupalılar gündüzleri eşi benzeri görülmemiş sıcaklarla boğuşurken, geceleri de rahatsız edici sıcaklıklar nedeniyle strese giriyor. İki kuruluşun ortak İklim Durumu raporuna göre, Avrupa'da sıcak hava nedeniyle ölüm oranı yirmi yılda yüzde 30 arttı.

"WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, "İklim eyleminin maliyeti yüksek görünebilir, ancak eylemsizliğin maliyeti çok daha yüksektir" dedi.

Rapor, Avrupa genelinde sıcaklıkların 2023 yılının 11 ayında ortalamanın üzerinde seyrettiğini ve kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en sıcak Eylül ayının yaşandığını ortaya koydu.

Sıcak ve kuru hava, köyleri harap eden büyük yangınları körükledi ve uzaktaki şehirleri boğan dumanlar yaydı. İtfaiyecilerin mücadele ettiği yangınlar özellikle Portekiz, İspanya ve İtalya gibi kuraklıktan etkilenen güney ülkelerinde şiddetliydi.

Şiddetli yağmur da ölümcül sellere yol açtı. Rapora göre, Avrupa 2023 yılında son otuz yılın ortalamasına göre yaklaşık yüzde 7 daha yağışlı geçti ve nehir ağının üçte biri "yüksek" sel eşiğini aştı. Altıda biri ise "şiddetli" seviyeye ulaştı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, "2023 yılında Avrupa şimdiye kadar kaydedilen en büyük orman yangınına, en yağışlı yıllardan birine, şiddetli deniz sıcak dalgalarına ve yaygın yıkıcı sellere tanık oldu. Sıcaklıklar artmaya devam ediyor ve bu da verilerimizi iklim değişikliğinin etkilerine hazırlanmak için daha da hayati hale getiriyor" dedi.

Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın artan şiddetli yağışlardaki rolü her zaman net değil. Daha sıcak hava daha fazla nem tutarak daha aşırı fırtınalara yol açabilir, ancak karmaşık iklim değişiklikleri suyun her zaman düşmeye müsait olmadığı anlamına geliyor.

Ancak sıcak hava dalgaları için bağlantı çok daha güçlü. Raporda 2023 yılında sıcaktan ölenlerin sayısına ilişkin bir rakam verilmedi ancak bilim insanları 2024 yılında 70.000 kişinin daha öleceğini tahmin ediyor.