Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.04.2024 11:01 Güncelleme: 22.04.2024 11:11

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Küresel piyasalarda yoğun veri akışı devam etmektedir. Bu hafta takvimde ABD'nin PCE enflasyon ve büyüme rakamlarına odaklanılacak.
Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Küresel piyasalarda yoğun veri akışı devam etmektedir. Bu hafta takvimde ABD’nin PCE enflasyon ve büyüme rakamlarına odaklanılacak. Ayrıca, Çin ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. Hafta boyunca ABD’de Fed imalat endeksleri ve konut piyasasına ilişkin veri akışı izlenecek.

ABD enflasyon ve büyüme verileri

Bu hafta küresel piyasalar açısından en önemli veri, Fed’in tercih ettiği ABD enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi olacak. Cuma günü açıklanacak veride piyasa tahmini hem manşet hem de çekirdek endekste aylık bazda %0,3 ile şubata paralel bir artış olduğu yönünde. Şubatta, manşet endeks aylık %0,3, yıllık %2,5 artarken çekirdek endeks aylık %0,3, yıllık %2,8 artış kaydetmişti. Yıllık enflasyonda 2022 yılının ilk yarısında zirve görülmesinin ardından başlayan aşağı yönlü seyir devam etmekte. Bununla birlikte, Fed’in olası faiz indirimlerinin patikası için kritik önemdeki %2 yıllık çekirdek PCE artışı resmi hedefinin de üzerinde seyretmektedir. Zira piyasanın faiz indirimi beklentileri de enflasyonun hedef üzerinde kalması, ekonominin görece güçlü seyri ve politika yapıcılardan gelen karışı mesajlar dolayısıyla azalmaya devam etmektedir. Vadelilere göre geçen haftanın sonu itibarıyla piyasanın olasılık dağılımında Fed’in faiz indirimlerine başlamasına en yüksek ihtimal verdiği ay (%45 ihtimalle) eylül toplantısı olarak görülmektedir. Yıl sonu itibarıyla %36 ihtimalle (En yüksek olasılık) toplam bir kez faiz indirimine gidilmesi beklenmektedir. Mart PCE verisinin beklenti dışı gelmesi durumunda faiz patikasına ilişkin piyasa beklentileri etkilenebilir, küresel hisse senedi ve tahvil fiyatlamalarında volatilite artabilir. Aynı döneme ilişkin yaklaşık iki hafta önce açıklanan TÜFE rakamları martta aylık %0,4, yıllık %3,5, çekirdek TÜFE aylık %0,4, yıllık %3,8 ile bir miktar beklenti üzeri artış olduğunu işaret etmişti. Haftanın son işlem günü ABD mart ayı PCE enflasyon rakamlarıyla birlikte aynı döneme ilişkin kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verileri de açıklanacak. Martta, kişisel gelirlerdeki aylık artışın %0,3’ten %0,5’e yükselmesi, kişisel harcamalardaki artışın %0,8’den %0,6’ya gerilemesi beklenmektedir.

ABD’de perşembe günü 2024’ün ilk çeyrek öncü GSYİH verisi yayımlanacak. Yıllıklandırılmış büyümenin 4Ç23’teki %3,4’ten 1Ç24’te %2,5’e yavaşlaması beklenmektedir. Bununla birlikte Atlanta Fed’in yakından izlenen GSYİH modeli daha güçlü bir büyüme tahmin etmekte olup veriye ilişkin riskler yukarı yönlüdür. GDPNow modelinin geçen hafta yayımlanan son tahmini 1Ç24’te %2,9’luk bir büyümeyi işaret etmektedir. Verinin beklenti üzeri gelmesi durumunda piyasanın Fed faiz indirimi beklentilerinin zayıflamaya devam etmesiyle ABD doları ve Hazine tahvili faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) haziran toplantısında faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin piyasa beklentileri dikkate alındığında, Fed’den faiz indirimi beklentilerinin zayıflaması halinde EUR/USD paritesi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabilir. Küresel hisse senedi piyasalarına yönelik risk iştahı zayıflayabilir. ABD ekonomisi, diğer majör ekonomilerle karşılaştırıldığında, sıkı para politikasına karşın gücünü korumaktadır; ABD ekonomisi 1Ç23, 2Ç23, 3Ç23, 4Ç23 dönemlerinde sırasıyla %2,0, %2,1, %4,9 ve %3,4 büyüme kaydetmişti.

BoJ para politikası toplantısı

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) iki günlük para politikası toplantısının ardından cuma günü toplantı sonucu takip edilecek. Martta 17 yılın ardından ilk kez faiz artırımına giderek, 2016’da başladığı negatif faiz politikasını sonlandıran BoJ’un, aşırı genişlemeci para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmemektedir. Zira Başkan Kazuo Ueda, şubat ayındaki açıklamasında negatif faize son verilmesinden sonra bile destekleyici finansal koşulların büyük bir ihtimalle devam edeceğinin altını çizmişti. BoJ, geçen ayki toplantıda politika faizini -%0,1 ile %0 aralığından %0 ile %0,1 aralığına yükseltirken 10 yıl vadeli Hazine tahvili getiri eğrisi kontrolü politikasını da terk etti.

PBoC politika faizleri

Çin Merkez Bankası (PBoC) haftanın ilk işlem günü erken saatlerde bir ve beş yıllık kredi ana faiz oranlarını (LPR) duyuracak. Banka, martta faiz oranlarında değişikliğe gitmezken tüketici ve ticari krediler için referans niteliğindeki bir yıllık LPR’yi %3,45, mortgage kredileri için referans niteliğindeki 5 yıllık LPR’yi %3,95 seviyesinde sabit bırakmıştı. PBoC, gayrimenkul piyasasını desteklemek üzere şubatta beş yıllık LPR’yi 25bp indirerek, LPR sisteminin güncellendiği 2019 yılından beri en sert indirime gitmişti. Zira dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyüme hızı uzun vadede istikrarlı bir şekilde yavaşlamaktadır. Pekin’in 2024 için %5 civarında büyüme hedefi belirlemiş olmasına karşın piyasa söz konusu hedefin yüksek olduğunu ve hedefe ulaşmak için daha fazla mali ve parasal teşvik gerekebileceğini düşünmektedir.

ABD imalat endeksleri

ABD’de geçen hafta New York Fed ve Philadelphia Fed’in nisan ayı imalat endeksleri takip edilmişti. NY Fed imalat endeksi New York eyaleti imalat sektöründe genel koşulların bozulmaya devam ettiğini, Philadelphia Fed imalat endeksi ise Eylül 2022’den beri bozulan genel koşulların ardından şubat ve martta yaşanan iyileşmenin nisanda hız kazandığını gösterdi. Bu hafta ise salı günü Richmond Fed’in, perşembe Kansas City Fed’in imalat endeksleri açıklanacak. Richmond bölgesinde imalat koşullarının Mayıs 2022’den beri (Üç ay hariç) bozulduğunu gösteren endeks, Kasım 2023’ten beri art arda beş aydır koşulların bozulduğunu işaret etmektedir. Kansas City Fed’in imalat endeksi de Haziran 2022’de başlayan bozulmanın devam ettiğini işaret etmekte olup son yedi ayın altısında koşulların bozulduğunu göstermektedir. ABD genelinde imalat sektörü koşullarında 2022 yılının ikinci yarısına doğru başlayan bozulmanın devam ettiğini işaret etmektedir.

Yurt içinde haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı olacak. Ayrıca, hafta boyunca tüketici ve reel sektör güven endeksleri, yurt dışı ÜFE ve konut fiyat endeksi verileri takip edilecek.

TCMB para politikası toplantısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günü bu ayın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını yapacak. Foreks Haber anketinden çıkan medyan beklenti politika faizinin %50,00 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde. Ankete katılan on altı uzmanın on dördü faizlerin sabit bırakılmasını, ikisi 500bp artırılmasını bekliyor. Anket sonuçlarına göre on bir uzmanın 2024 yıl sonu medyan beklentisi %47,50 oldu.

Mart toplantısında sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini toplam 41,5 puan artırarak %8,5’ten %50 seviyesine yükseltti. Banka, yeni Başkan Fatih Karahan’ın görece gelmesinin ardından şubat toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmezken, enflasyon ana eğiliminin ocakta enflasyon patikasında öngörülen şekilde yükseldiği, ancak enflasyon görünümünde bozulma olması halinde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını belirterek, ihtiyaç halinde ek sıkılaştırmaya gidileceği iması bir önceki toplantıya göre güçlendirilmişti.

Ardından, mart toplantısında sürpriz faiz artırımına giden Banka, ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletti. Gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltildi. Toplantıda, şubat enflasyonunun hizmet enflasyonu öncülüğünde öngörülenden yüksek gerçekleştiği ifade edilirken enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.

Tüketici güveni, yurt dışı ÜFE, merkezi yönetim borç stoku

Haftanın ilk işlem gününde TÜİK, nisan tüketici güven endeksini ve mart ayı yurt dışı ÜFE rakamlarını açıklayacak. Tüketici güveni şubatta 79,3, martta 79,4 değerini almıştı. Geçen yıl ağustosta 68 ile bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gören endeks, o zamandan beri yukarı yönlü eğilimini büyük ölçüde koruyor. Yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) şubatta aylık %2,38, yıllık %62,38 arttı. Ocakta aylık %4,57, yıllık %59,27 artış olmuştu. Ayrıca, pazartesi günü, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) mart ayına ilişkin merkezi yönetim borç istatistiklerini açıklayacak. HMB’nin son borç istatistiklerine göre merkezi yönetim borç stoku 29 Şubat itibarıyla 7,24trln TL olurken borç stokunun 2,64trln TL kısmı (%36,5) Türk lirası cinsi, 4,60trln TL kısmı (%63,5) döviz cinsi borçlardan oluşmuştur.

Reel kesim güven endeksi, Konut Fiyat Endeksi, kısa vadeli dış borç stoku

Çarşamba günü yurt içinde yoğun bir veri akışı takip edilecek. TCMB, bu ayın reel kesim güven endeksi (RKGE) ve imalat sektörü kapasite kullanım oranı (KKO), şubat ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve kısa vadeli dış borç istatistikleri gelişmelerini yayımlayacak. Martta, mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) önceki aya göre 1,5 puan artışla 103,5 olurken mevsimsellikten arındırılmamış RKGE 2,9 puan artışla 104,4 olmuştu. Aynı dönemde, mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) 0,2 puan artışla %77,2 olurken mevsimsel etkilerden arındırılmamış KKO 0,2 puan azalarak %76,2’ye geriledi. Çarşamba günü, TÜİK nisan ayı sektörel güven endekslerini yayımlayacak. Martta, güven endeksi hizmet sektöründe aylık %1,5 arttı, perakende ticaret sektöründe %1,0 azaldı, inşaat sektöründe %3,6 azaldı. KFE ocakta aylık %2,3, yıllık %68,0, reel olarak yıllık %1,4 artmıştı. TCMB’nin Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri’ne göre kısa vadeli dış borç stoku ocak sonu itibarıyla 2023 yıl sonuna göre %0,2 oranında azalışla 174,9mlr USD olarak gerçekleşmişti. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %2,2 oranında artarak 69,9mlr USD olurken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %2,7 oranında azalarak 58,8mlr USD düzeyinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

Avrupa hisse endeksleri geçen hafta negatif bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi %0,52 ve İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %1,48 düştü. Fransa’da CAC 40 Endeksi sınırlı artışla 8.023 puana yükselerek bölgeden pozitif ayrıştı. EUR/USD paritesi sınırlı artışla 1,07’den işlem gördü. Dolar Endeksi ise 106 puan civarında sınırlı değişti. Eurostat Euro Bölgesi’nin mart ayı nihai TÜFE rakamlarını açıkladı. TÜFE aylık %0,8 ve yıllık %2,4 arttı. Çekirdek TÜFE ise aylık %1,1 ve yıllık %2,9 artış kaydetti. Böylece hem manşet hem de çekirdek TÜFE öncü rakamların işaret ettiği seviyelerde gerçekleşti. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da da aynı döneme ilişkin üretici enflasyonu (ÜFE) rakamları açıklandı. ÜFE aylık bazda %0,2 artarken yıllık bazda %2,9 düştü. Böylece aylık bazda değişmemesi beklenen ÜFE beklentilerin üzerinde yer aldı. Ayrıca Almanya’da ZEW ekonomik güven endeksi açıklandı. Yatırımcı güveni beklentileri aşan bir artışla 31,7 puandan 42,9’a yükseld

ABD hisse endekslerinde ağırlıklı olarak negatif fiyatlamalar görüldü. Nasdaq Bileşik Endeksi %5,52 ve S&P 500 Endeksi %3,05 düştü. Dow Jones Endeksi ise oldukça sınırlı artışla pozitif ayrıştı. ABD Hazine tahvili faizleri yükselişini korudu; 10 yıllıkların faizi 9,6bp artışla %4,62’ye ve 2 yıllıkların faizi 9,3bp artışla %4,99’a yükseldi. Kanada Ekonomisi Washington Forumu etkinliğinde konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ifade etti. Powell, son verilerin enflasyon hedefi konusunda fazla ilerleme kaydedilmediğini gösterdiği belirterek faizlerin uzun bir süre boyunca mevcut seviyelerde kalabileceğini ima etti. ABD’de mart ayı sanayi üretimi ile nisan ayı Philadelphia Fed’in imalat endeksi verileri takip edildi. Sanayi üretimi yıllık bazda değişmezken aylık bazda %0,4 artışla beklentileri karşıladı. Martta 3,2 puan olan Philadelphia Fed’in imalat endeksinin nisanda 1,5 puan olması bekleniyordu. Ancak beklentileri aşan imalat endeksi 15,5 değerini aldı. Ayrıca ülkenin konut piyasasına ilişkin mart ayı verileri açıklandı. Konut başlangıçları 1,32 milyon, öncü inşaat izinleri 1,458 milyon ve ikinci el konut satışları 4,19 milyon ile tahminlerin bir miktar altında gerçekleşti.

Kıymetli madenlerden ons altın 47USD değerlenerek 2.391USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 89,6USD’den 86,6USD’ye geriledi.

BIST100 Endeksi geçen hafta 9.420-9.823 puan aralığında işlem gördü. Endeks art arda dört hafta arttıktan sonra geçtiğimiz hafta %1,23 düştü. Böylece gösterge endeks haftayı 9.693 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 505,71mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 32,42 TL’ye ve EUR/TRY kuru 34,62 TL’ye yükseldi. Gram altınsa hem kur hem de ons altından destek bularak 60 TL değerlendi ve haftayı 2.500 TL’nin hemen altında tamamladı. IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları için katıldığı panelde konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini söyledi. Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyleyen Karahan, güvenin yeniden tesisi için önemli adımlar atıldığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) düzenlediği piyasa katılımcıları anketinin nisan ayı verilerini yayımladı. Ankette 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi %36,70’ten %35,17’ye geriledi. Böylelikle 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi dokuz ayın en düşük seviyesini gördü. Anket sonuçları piyasa katılımcılarının nisanda politika faizinde (%50) değişiklik beklemediğini gösterdi. 2024 yıl sonu USD/TRY kuru beklentisi 40,53 TL’den 40,01 TL’ye geriledi. Cari yıl sonu büyüme tahmini ise değişmedi ve %3,3 olarak kaldı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler