Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.04.2024 12:02 Güncelleme: 17.04.2024 14:33

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasının ardından bu sabah Asya'da karışık bir seyir izlenmektedir.
Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Bugün ne bekliyoruz? Küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasının ardından bu sabah Asya’da karışık bir seyir izlenmektedir. Japonya’da mart dış verilerinin ardından erken işlemlerdeki kazançlarını geri veren Nikkei225 Endeksi %0,77, Topix Endeksi %0,84 geriledi. Asya devinin ihracatının yıllık artış hızı %7,8’den geçen ay %7,3’e gerilese de piyasa beklentisini aştı. İthalat %4,9 azaldı. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,36, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,86 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,35 geriledi. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,19 düşerken küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,30 yükseldi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,10 yükseldi. ABD’de karışık kapanışın ardından endeks vadelileri satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları ise pozitif bir açılışa hazırlanmaktadır.

İngiltere ve Avrupa enflasyon verileri

Bu sabah İngiltere’de açıklanan verilere göre TÜFE martta aylık %0,6, yıllık %3,2, çekirdek TÜFE aylık %0,6, yıllık %4,2 arttı. Yıllık TÜFE artışları beklentilerin hafifçe üzerinde gerçekleşti. Aynı dönemde ÜFE, aylık %0,2, yıllık %0,6 yükseldi. Manşet ve çekirdek rakamlarda genel bir düşüş eğilimi olsa da İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği ve yıl boyunca iki kez indirime gidebileceği yönündeki piyasa beklentileri, resmi hedefin iki katının üzerindeki enflasyon dikkate alındığında, iyimser bir fiyatlamayı işaret etmektedir.

Bugün ayrıca Euro Bölgesi’nin mart ayı nihai TÜFE rakamları açıklanacak. Nisan başında açıklanan rakamlara göre Euro Bölgesi’nde TÜFE martta aylık %0,8, yıllık %2,4, çekirdek TÜFE aylık %1,1, yıllık %2,9 arttı. Nihai verilerde değişiklik beklenmemektedir. Şubatta, TÜFE aylık %0,6, yıllık %2,6 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,7, yıllık %3,1 artmıştı.

Yurt içinde cari işlemler dengesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün şubat ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Cari işlemler hesabı ocakta 2,56mlr USD açık verirken altın ve enerji hariç 3,60mlr USD fazla verdi. Geçen yıl ocak ayında 10,42mlr USD cari açık verilmişti. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı Aralık 2023’te 45,38mlr USD iken Ocak 2024’te 37,52mlr USD’ye geriledi.

Piyasalarda dün ne Oodu? Avrupa hisse endekslerinde dün negatif fiyatlamalar hâkim oldu. FTSE 100 Endeksi %1,82 ve CAC 40 Endeksi %1,40 düştü. DAX Endeksi ise yatay alıcılı fiyatlanarak bölgeden pozitif ayrıştı. ABD endeksleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD ekonomisi ve enflasyona ilişkin değerlendirmesinin ardından sınırlı değişti. Dow Jones Endeksi %0,17 yükselirken S&P500 Endeksi %0,12, Nasdaq Bileşik Endeksi %0,21 düştü. Dolar Endeksi (DXY) 106,2 puanda ve EUR/USD paritesi 1,06 seviyesinde stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 4,9bp artışla %4,65’e çıktı. Ons altın sınırlı değerlenerek 2.388USD’ye tırmandı. Brent petrol varil başına 90USD’nin hemen altında alıcı bulmaya devam etti.

Powell’ın konuşması

Kanada Ekonomisi Washington Forumu etkinliğinde konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ifade etti. Powell, son verilerin enflasyon hedefi konusunda fazla ilerleme kaydedilmediğini gösterdiği belirterek faizlerin uzun bir süre boyunca mevcut seviyelerde kalabileceğini ima etti. Powell’ın konuşmasının ardından bu sabah itibarıyla piyasa mayıs, haziran ve temmuz toplantılarında faiz indirimlerine başlanmasını beklemiyor. Faiz indirimi beklentileri yılın son çeyreğine doğru kaymakta olup vadeli kontratlara göre eylül toplantısında %46 ihtimalle (En yüksek olasılık) 25bp indirime gidilmesi, %34 ihtimalle faizlerin sabit bırakılması beklenmektedir.

Dün Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da ZEW ekonomik güven endeksi açıklandı. Yatırımcı güveni beklentileri aşan bir artışla 31,7 puandan 42,9’a yükseldi. ABD tarafında mart ayı sanayi üretimi ile inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edildi. Sanayi üretimi yıllık bazda değişmezken aylık bazda %0,4 artışla beklentileri karşıladı. Aynı dönemde konut başlangıçları 1,32 milyon ile tahminlerin altında gerçekleşti. Ayrıca öncü inşaat izinleri de 1,458 milyon ile beklenenden daha düşük bir seviyede yer aldı.

BIST 100 Endeksi dün 9.513-9.650 puan aralığında işlem gördü. Endeks %1,36 düşüşle günü 9.548 puandan tamamladı. Böylece haftaya aşağı yönde başlayan endeks negatif görünümünü korudu. Endeks’in dünkü işlem hacmi 101,49mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında sınırlı artışlar görüldü. IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları için katıldığı panelde konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini söyledi. Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyleyen Karahan, güvenin yeniden tesisi için önemli adımlar atıldığını ifade etti. TÜİK şubat ayı perakende satış hacmi ve mart ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) rakamlarını yayımladı. Perakende satış hacmi aylık %3,5 ve yıllık %25,1 arttı. Tarım-ÜFE ise aylık %5,57 ve yıllık %61,87 artış kaydetti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler