Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.04.2024 00:00 Güncelleme: 14.04.2024 10:52

Antigua ve Barbuda Başbakanı Browne'den CMG'ye özel röportaj

Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne, Çin'e ülkesine verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
Antigua ve Barbuda Başbakanı Browne'den CMG'ye özel röportaj

Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne, Çin'e ülkesine verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.

Kısa süre önce Çin’i ziyaret eden Browne, Çin Medya Grubu’na (CMG) özel röportaj verdi.

Browne, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte daha da güçleneceğine inandığını ifade ederek, ‘‘24 Ocak'ta bir dizi işbirliği anlaşması imzaladık. 23 Ocak'ta Beijing'de Çin'deki Antigua ve Barbuda Büyükelçiliği'ni açtık. İki ülke arasındaki kültürel temaslar da yoğunlaşacak. Gelecekte, Çin'de daha fazla Antigua ve Barbudalı öğrenci eğitim alacak. Çin, küresel barış ve refaha eşsiz katkılarda bulunuyor. Bu katkılar, Çin Cumhurbaşkan Xi Jinping tarafından ileri sürülen insanlığın kader ortaklığının inşası kavramından kaynaklanıyor.’’ dedi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e büyük bir hayranlık duyduğunu dile getiren Browne, ‘‘Xi’nin uluslararası toplumdaki en büyük ve en sayın lider olduğunu düşünüyorum. Xi Jinping'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Medeniyet İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni öne sürdüğünü biliyoruz.’’ diye konuştu.

Bazı ülkelerin Çin’in Kuşak ve Yol kapsamında sağladığı finansman olmadan kalkınmalarını destekleyemeyeceğini ifade eden Browne, ‘‘Çin'in bu ülkelerde yaptıklarının çok önemli olduğunu bir kez daha vurguluyorum. Bu olumlu ve nazikçe girişimler, Çin’den finansman alabilen tüm gelişmekte olan ülkeler tarafından takdirle karşılanıyor. Söylemek istediğim, Kuşak ve Yol gibi çeşitli girişimlerin küresel ölçekte büyük yankı uyandırdığı. Daha önce de söylediğim gibi, biz de bu girişimden faydalananlardan biri olduk. Gelişmiş ülkeler her zaman küresel kaynaklara hâkim olmuştur, ancak çok arkadaş canlısı değildirler. Çin, dünyadaki en zengin ülke olmasa da sürekli paylaşmaktan yanadır. Çin, son 40 yılda olağanüstü başarılar elde etmenin yanı sıra, deneyimlerini paylaşıyor, diğer ülkelere yardım ediyor, insanlığın kader ortaklığının inşasını ve küresel rafın gerçekleştirilmesini destekliyor.’’ ifadelerini kullandı.

Antigua ve Barbuda’nın Tek Çin ilkesini kararlılıkla desteklediğinin altını çizen Browne, ‘‘Diğer ülkelerin neden Taiwan meselesine ve Çin'in iç işlerine müdahale etmeye çalıştığını anlamıyorum. Bu noktada Çin Halk Cumhuriyeti'ni övmek istiyorum. Çin, barışçıl yeniden birleşmeyi gerçekleştirmek için azami samimiyetle elinden geleni yapacağını vurguluyor.’’ dedi.