Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.06.2024 16:00 Güncelleme: 15.06.2024 18:15

Alckmin: Çin, ekonomik büyüme ve teknolojik ilerleme gibi alanlarda örnek oluşturuyor

Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin, kısa süre önce Çin'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Çin Medya Grubu'na (CMG) özel bir demeç verdi.
Alckmin: Çin, ekonomik büyüme ve teknolojik ilerleme gibi alanlarda örnek oluşturuyor

Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin, kısa süre önce Çin’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Çin Medya Grubu’na (CMG) özel bir demeç verdi.

Bu yıl Çin ile Brezilya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümü kutlanıyor.

İki ülke arasındaki ilişkileri değerlendiren Alckmin, 50 yıldan beri çok taraflılığı savunan Brezilya ve Çin’in ekonomide birbirini tamamlayıcı nitelikleri olduğuna, aralarında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri kurulduğuna ve dostluğun sürekli olarak derinleştirildiğine işaret etti.

Bu yılın aynı zamanda Çin-Brezilya Üst Düzeyli Koordinasyon ve İşbirliği Komitesi’nin (COSBAN)  kurulmasının 20. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Alckmin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 17 kat arttığına dikkat çekti. İki ülke arasında yoğunlaşan işbirliğinin iki halka istihdam fırsatlarının ve gelirinin artırılmasına katkı sağladığını vurgulayan Alckmin, Brezilya’nın “Büyümeyi Hızlandırma Programı"nın yeni verisyonunu ortaya koymasından kaynaklanan fırsatlarla, daha fazla Çinli işletmenin ülkesinde faaliyet göstereceğine inandıklarını söyledi.

Alckmin, ayrıca iki ülke arasındaki ikili işbirliğine yönelik beklentileri dile getirerek Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya sürdüğü “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”nin Brezilya'nın “Yeniden Sanayileşme” ve “Büyümeyi Hızlandırma Programı”nın yeni versiyonuyla son derece uyumlu olduğunu ifade etti.

Brezilya ve Çin’in ekonomi açısından birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu vurgulayan Alckmin, iki ülkenin ortak güç yaratarak birlikte hareket edebileceğini aktardı.

Brezilya’nın G20 dönem başkanlığı hakkında da konuşan Alckmin, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın Brezilya’nın G20 dönem başkanlığını üstlendiği süreçte yoksulluğun ortadan kaldırılmasına hep vurgu yaptığını ve Çin’in bu alanda bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Brezilya yönetiminin ayrıca kapsayıcı kalkınma ve açlığın ortadan kaldırılmasına odaklandığını anlatan Alckmin, açlığın ortadan kaldırılması ve aşırı yoksulluğun azaltılmasının birincil görev olarak görüldüğünün altını çizdi.

Alckmin, bu tür kapsayıcı kalkınmanın sürdürülebilir, çevre dostu, istikrarlı ve öngörülür özelliklerinin de COSBAN’nin çalışmalarıyla ve Brezilya-Çin ilişkileriyle uyumlu olduğunu kaydetti. 

Alckmin, Çin Cumhurbaşkanı Xi’nin ortaya koyduğu insanlığın kader birliği kavramının anlamına da değinerek şöyle konuştu:

“Çin, yoksulluğun ortadan kaldırılması, kapsayıcılığın oluşturulması, ekonomik büyüme ile bilimsel ve teknolojik ilerlemenin hızlandırılması gibi konularda örnek oluşturuyor. Birçok alanda ortak çaba gösterebiliriz. Çok taraflılığı kararlılıkla destekliyoruz, daha adil, barışçıl, birlik içinde olan ve kalkınmaya önem veren bir dünyanın inşa edilmesi için çaba sarfedeceğiz.”