Kültür Sanat Kaynak: Haber Merkezi 26.04.2024 15:39

Aizanoi Antik Kenti, NFT'lerle Geleceğe Taşınacak

Türkiye'nin öncü ve yenilikçi dijital varlık borsası ve teknoloji şirketi CoinTR, tarihi MÖ 3 bin yıl öncesine dayanan ve dünyanın ilk borsasının da yer aldığı Aizanoi Antik Kenti'ni bu yıl ana sponsorluğunu üstlendiği Türkiye'nin ilk ve tek kültür mirası fuarı Heritage İstanbul'la yaptığı iş birliğiyle NFT'lerle günümüze ve geleceğe taşıyacak.
Aizanoi Antik Kenti, NFT'lerle Geleceğe Taşınacak

Dijital Geleceğin Merkezi olma mottosuyla çalışmalarını sürdüren dijital varlık borsası ve teknoloji şirketi CoinTR, Anadolu topraklarında yaşamış ve kültürümüzün DNA’larını oluşturan kodları geleceğe aktarmak için Heritage İstanbul’la yollarını birleştirdi. Bu kapsamda bu yıl sekizinci kez düzenlenecek Türkiye’nin ilk ve tek kültür mirası fuarı Heritage İstanbul’un ana sponsoru olan CoinTR, bu sponsorluk ve iş birliği ile Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak tanımlanabilecek bir dizi sosyal sorumluluk projesine imza atacak.

 

Geçmişe gelecek sağlamak mottosuyla düzenlenen ve her yıl dünyanın farklı coğrafyalarından kültür mirası profesyonellerinin, ilgilerinin buluşma noktası olan Heritage İstanbul’un ana sponsorluğu ile CoinTR, geçmişin geleceğe taşınması ve dijitalleşmesi için bir dizi projeleri hayata geçirecek.

 

Bu yıl sekizinci kez 15-17 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek Türkiye’de kültürel miras bilincini artırmayı hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze, kütüphanecilik fuarı Heritage İstanbul’un ana sponsorluğunu üstlenen CoinTR, fuar öncesinde bu iş birliğinin bir parçası olarak gelişen dünyanın ilk borsasının da yer aldığı Aizanoi Antik Kenti’nin de tanıtımına ve kazı çalışmalarına katkı sağlamak için çalışmalara başlıyor.

 

Zeus Tapınağı, Zeus Arkoteri ve borsa alanı NFT’leştiriliyor.

Kütahya Çavdarhisar’da bulunan ve günümüze gelen en sağlam Zeus Tapınağı ve Arkoteri’nin yer aldığı tarihi MÖ 3 binli yıllara dayanan ve dünya ticaretinin başlangıç noktası kabul edilen bilinen ilk borsanın da bulunduğu Aizanoi Antik Kenti, CoinTR’nin kademeli olarak yürüteceği projelerle dijitalleşecek. Öncelikli olarak tarihi kentin simgesi olan Zeus Tapınağı, Zeus Arkoteri, Borsa alanı, Roma Köprüsü ve Antik Kent alanından çıkartılan eserlerden NFT’ler hazırlanacak. NFT’ler 15-17 Mayıs tarihleri arasında 8. kez yapılacak Heritage İstanbul’da sergilenecek. NFT’lerden limitli seri olarak üretilecek bir tanesi fuarın bu yıl açılış günü fuarda konuşmacı olarak İstanbul’a gelecek olan Unesco İyi niyet Elçisi ve ICOMOS Ürdün Başkanı olan Majesteleri Ürdün Prensesi Dana Firas’a hediye edilecek.

Aizanoi Antik Kenti yararına açık arttırma

Projenin bir parçası olarak Aizanoi Antik Kenti’ndeki yürütülen kazılara maddi kaynak sağlayabilmek için hazırlanan limitli seri NFTlerden biri fuarın ikinci günü, 16 Mayıs’ta açık arttırma ile satılarak buradan elde edilen gelir kazıya aktarılacak. Heritage İstanbul’un katılımcılarına ve tüm ziyaretçilerine de NFT hediye edilecek.

 

Aizanoi Antik Kenti, Heritage İstanbul’da CoinTR’nin standında sanal olarak gezilebilecek

 

15-17 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak fuarda yer alan CoinTR standında günümüz dijital teknolojilerin desteği ve CoinTR tarafından finanse edilen çekimlerle oluşturulan Aizanoi Antik Kenti gezi ve tanıtım videoları önce fuarda fuar ziyaretçilerinin izlemesine sonra da sosyal medya platformlarında dünyanın ve Türkiye’deki kültür mirası meraklılarının izlemesine sunulacak.

 

Bunların yanı sıra CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu, Heritage İstanbul’un ilk günü 15 Mayıs’ta “Paranın Dijital Yolculuğu” panelinde konuşmacı olarak yer alacak. Fuarda Uzman Mete Ali Başkaya, “Blokzincirinin tarihi evrimi” konusunda fuar ziyaretçileri ile bir araya gelecek.