Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.04.2024 00:00 Güncelleme: 14.04.2024 10:51

"ABD-Japonya-Filipinler zirvesi Asya-Pasifik'te barış ve istikrarı tehdit ediyor"

Farklı ülkelerden uzmanlar, ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesinin ve askerî işbirliğinin çok riskli bir yaklaşım olduğunu ve Asya-Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirtti.
"ABD-Japonya-Filipinler zirvesi Asya-Pasifik'te barış ve istikrarı tehdit ediyor"

Farklı ülkelerden uzmanlar, ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesinin ve askeri iş birliğinin çok riskli bir yaklaşım olduğunu ve Asya-Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirtti.

ABD, Japonya ve Filipinler liderleri, 11 Nisan’da Washington'da bir araya geldi. Zirvede, savunma gibi alanlarda bir dizi işbirliği tedbirinin hayata geçirileceği kaydedildi.

Global Strategic Information (AGSI) dergisinin eski Beyaz Saray muhabiri William Jones, ABD, Japonya ve Filipinler’in Uzak Doğu’da “NATO’ya benzer bir yapı kurmak amacıyla” ittifaklarını güçlendirdiğini belirtti.

William Jones, ABD ve Japonya ile ittifakını güçlendirmenin Filipinler için çok riskli olduğunu kaydetti.

Jones, ABD’nin Filipinler’in altyapı inşasına yardım etme taahhüdünü yerine getirecek beceriye sahip olmadığını, ABD’nin Filipinler’e sadece silah sağlayabileceğini belirtti.

Filipinler Asya Yüzyılı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkan Yardımcısı Anna Malindog-Uy da bu tip Soğuk Savaş zihniyetini izleyen adımların işbirliğinden ziyade çatışmayı güçlendireceğini, Güney Çin Denizi’nde gerilimi artıracağını ve ilgili ülkelerin Güney Çin Denizi konusundaki sorunları çözmek için birlik olmasını engelleyeceğini dile getirdi.