Teknoloji Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.06.2024 13:00 Güncelleme: 17.06.2024 13:16

AB Konseyi yapay zeka geliştirmede süper bilgisayar kullanım yönetmeliğini kabul etti

Konsey tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Konseyi Pazartesi günü Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama (EuroHPC) ortak girişimine ilişkin yönetmelikte, hedeflerini "yapay zeka (YZ) fabrikalarının" geliştirilmesi ve işletilmesini de kapsayacak şekilde genişleten bir değişikliği kabul etti.
AB Konseyi yapay zeka geliştirmede süper bilgisayar kullanım yönetmeliğini kabul etti

YZ fabrikaları, adından da anlaşılacağı üzere, bir YZ süper bilgisayar hizmet altyapısı sağlayan kuruluşlardır. Değiştirilen yönetmelik, AB'nin süper hesaplama kapasitesini yenilikçi Avrupalı start-up'lar ve KOBİ'ler için daha erişilebilir hale getireceğinden oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte. Bu da onların YZ modellerini eğitmelerini ve projelerini geliştirmelerini sağlayarak Avrupa'da daha rekabetçi ve dinamik bir YZ ekosistemini teşvik edecektir. Bu, karar alma sürecindeki son adımdır.

Bugün kabul edilen yönetmelik ile EuroHPC ortak girişimi, YZ fabrikalarını teşvik edecek ve işletecektir. Bu tesisler bir YZ süper bilgisayarı, ilişkili bir veri merkezi ve YZ odaklı süper bilgisayar hizmetleri içermelidir. YZ fabrikalarının kapsadığı faaliyetler, yeni başlayanlar ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçici erişim koşullarıyla birlikte kamu ve özel kullanıcılara açık olacaktır.

YZ fabrikalarının ev sahibi kuruluşları, YZ süper bilgisayarlarının satın alma maliyetlerinin %50'sine kadarını ve işletme maliyetlerinin %50'sine kadarını karşılamak için AB mali desteği alacaktır. YZ süper bilgisayarları esas olarak YZ eğitim modelleri, uygulamaları ve çözümleri geliştirmek ve test etmek için kullanılacaktır.

Konsey'in bugünkü kabulünün ardından, yasama kanunu kabul edilmiş oldu. Önümüzdeki günlerde yönetmelikte yapılan değişiklik Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanacak ve 20 gün sonra yürürlüğe girecek.