Sağlık Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.06.2024 17:02 Güncelleme: 16.06.2024 18:40

AB ilaç gözlemcisi ölümlerle bağlantılı ağrı kesici için inceleme başlattı

Avrupa ilaç düzenleyici kurumu tarafından bir dizi hastalık ve ölümle bağlantılı popüler bir ağrı kesici hakkında soruşturma başlatıldı.
AB ilaç gözlemcisi ölümlerle bağlantılı ağrı kesici için inceleme başlattı

AB'nin en büyük düzenleyici kurumlarından biri olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Cuma günü, hastanın beyaz kan hücrelerinin ciddi şekilde azaldığı potansiyel olarak ölümcül bir durum olan agranülositoza yol açabilen ağrı kesici metamizolü gözden geçirdiğini doğruladı.

Geçtiğimiz Kasım ayında Observer tarafından İspanya'daki bir hasta grubunun, insanları ilacın yan etkilerine karşı korumada başarısız olduğu iddiasıyla hükümete karşı yasal işlem başlattığı ortaya çıkarılmıştı.

İspanya'da Nolotil markası altında pazarlanan ilaç, İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülkede halihazırda yasaklanmış durumda. EMA, "bilinen agranülositoz riskini en aza indirmek için alınan önlemlerin yeterince etkili olmayabileceğine dair endişeler" olduğunu söyledi.

EMA'nın incelemesi, son agranülositoz vakalarının ardından Finlandiya ilaç ajansı tarafından talep edildi. EMA, Finlandiya'da metamizol pazarlayan bir şirketin güvenlik nedenleriyle pazar izninin geri çekilmesini talep ettiğini söyledi.

Düzenleyici kurum şunları söyledi: "EMA'nın güvenlik komitesi şimdi AB'de ruhsatlı tüm metamizol içeren ilaçlar için agranülositoz riskini gözden geçirecek.

"Komite, agranülositozun ilaçların fayda-risk dengesi üzerindeki etkisini değerlendirecek ve AB genelinde pazarlama ruhsatlarının sürdürülmesi, değiştirilmesi, askıya alınması veya iptal edilmesi konusunda bir tavsiye yayınlayacaktır."