Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.06.2024 13:02 Güncelleme: 14.06.2024 13:39

2. Çin-ABD "Track 1.5" Diyaloğu Beijing'de düzenlendi

Çin'in başkenti Beijing'de dün yapılan 2. Çin-ABD "Track 1.5" Diyaloğu'nda, öncelikli konulara odaklanılması ve diyalog, iletişim ve işbirliğinin güçlendirilmesi gibi konular ele alındı.
2. Çin-ABD "Track 1.5" Diyaloğu Beijing'de düzenlendi

Çin’in başkenti Beijing’de dün yapılan 2. Çin-ABD "Track 1.5" Diyaloğu’nda, öncelikli konulara odaklanılması ve diyalog, iletişim ve işbirliğinin güçlendirilmesi gibi konular ele alındı.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Uluslararası Departmanı ve merkezi ABD’de bulunan Asya Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen diyaloğa, Çin hükümeti, yüksekokulları ve düşünce kuruluşları ile Asya Topluluğu’ndan gelen yaklaşık 30 temsilci katıldı.

Katılımcılar Çin-ABD ilişkilerinin istikrarlı bir şekilde gelişmesinin hem iki halkın çıkarlarına hem de uluslararası toplumun genel beklentilerine uygun olduğu görüşünü paylaştı.

Diyalogda, Çin ve ABD’nin barış içinde bir arada yaşamaya bağlı kalarak, çatışma ve zıtlaşmadan kaçınması; karşılıklı anlayış ve güveni artırmak için iletişim ve diyaloğu güçlendirmesi; ekonomi ve ticaret, iklim değişikliği, sağlık ve yapay zeka gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirerek, kültürel ve beşeri iletişimi, özellikle de gençler arasındaki temasları yoğunlaştırması; risk kontrolünü güçlendirerek, anlaşmazlıklara önem vermesi ve onları uygun şekilde ele alması; büyük ülke sorumluluğunu göstererek, küresel zorluklara beraber karşı koyması gerektiği görüşü dile getirildi.

Katılımcılar ayrıca, diyalog ve iletişimi derinleştirmeye devam ederek, Çin-ABD ilişkisinin istikrarlı ve sağlıklı gelişimini hızlandırmak için çalışmaları sürdürme hususunda mutabık kaldı.