Kültür Sanat 08.05.2018 02:00

10. İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali'nde Edebiyat Ziyafeti

"10. İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali" (İTEF) kapsamında etkinlikler devam ediyor. Edebiyat Mutfağı etkinliğinde "ODTÜ Edebiyat Kulübü Anlatıyor" başlığı altında Orhan Tuncay, Yasemin Civelekoğlu edebiyatseverlerle buluştu.
10. İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali'nde Edebiyat Ziyafeti

Etkinlikte, İstanbul’un en uzun soluklu edebiyat kulüplerinden biri olan İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Edebiyat Kulübünü 2003 yılından beri edebiyatı nasıl takip ettiklerini bir kitap kulübünün gözünden anlattılar. Öte yandan Aidiyet ve Yabancılaşma Sarkacı Olarak Dil adlı etkinlikte Barış Tut moderatörlüğünde Maryam Madjidi ve Tarık Tufan konuşmacı olarak yer aldı.

İlk romanı Marx ve Oyuncak Bebek ile geçtiğimiz yıl Goncourt İlk Roma Ödülü’ne layık görülen Maryam Madjidi, kitabının Türkiye’de yayımlanmasının ardından ilk kez Türkiye’deki okurlarıyla buluştu! İnsanın yeryüzü serüveninde dilin oynadığı roller üzerine düşünüp üreten iki yazar, Maryam Madjidi ve Tarık Tufan, “Aidiyet ve Yabancılaşma Sarkacı Olarak Dil” başlıklı konuşmada bir araya geldi. Dilin bireyde kimlik, aidiyet oluşturabilme biçimleri üzerine deneyim ve görüşlerini dinleyicilerle paylaştılar. İnsanın kendisiyle yüzleşip buluşabilmesi, kendisini gerçekleştirebilmesi, dünyada ve evrendeki yerini belirleyebilmesi gibi meselelerde dilin etkisi ve gücünün üzerinde duruldu. Yaşayan bir organizma olan dilin evriminde insan anadiline yabancılaşabilir mi? İçinde soluk aldığı topluma yabancılaştığında dil de insanı terk eder mi (ya da böyle bir durumda kişi dilden de vazgeçer mi)? Dil, yersiz yurtsuz insan için hangi anlama gelir? Maryam Madjidi ve Tarık Tufan, Barış Tut’un moderatörlüğünde, tüm bu soruların yanıtlarını seslendirdiler.