Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Musa ALİOĞLU 25.06.2024 14:00 Güncelleme: 25.06.2024 14:33

Güney Çin Denizi konulu kitabın İngilizce versiyonunun küresel lansmanı yapıldı

Ünlü İngiliz uluslararası hukuk profesörü Anthony Carty'nin kaleme aldığı"Güney Çin Denizi'nin Tarihi ve Egemenliği" adlı kitabının İngilizce versiyonunun küresel lansmanı, Çin Uluslararası İletişim Grubu'na (CIPG) ait Çin New Star Yayınevi tarafından 20 Haziran'da gerçekleştirildi.
Güney Çin Denizi konulu kitabın İngilizce versiyonunun küresel lansmanı yapıldı

Ünlü İngiliz uluslararası hukuk profesörü Anthony Carty’nin  kaleme aldığı“Güney Çin Denizi’nin Tarihi ve Egemenliği” adlı kitabının İngilizce versiyonunun küresel lansmanı, Çin Uluslararası İletişim Grubu’na (CIPG) ait Çin New Star Yayınevi tarafından 20 Haziran’da gerçekleştirildi.

ABD, İngiltere ve Fransa’nın tarihi arşivlerinin incelenmesiyle Güney Çin Denizi adalarının egemenliğinin Çin’e ait olduğu kanıtlanan kitabın, dünya okurlarının Güney Çin Denizi’nin tarihi ve denizin egemenliğine dair konuları daha net anlamalarına yardımcı olması bekleniyor.

Profesör Carty, 2011’den 2018’e kadar bağımsız olarak Fransa Dışişleri Bakanlığı Arşivleri, İngiltere Ulusal Arşivleri ve ABD Ulusal Arşivleri’ni ziyaret ederek 19. yüzyılın sonundan bu yana Güney Çin Denizi adalarının mülkiyetine ilişkin arşivleri inceledi ve Batılı ülkelerin Güney Çin Denizi’nin egemenliğiyle ilgili kavrayışlarını derledi. Carty, daha sonra bu araştırma sonuçlarını kitaplaştırarak, “Güney Çin Denizi’nin Tarihi ve Egemenliği”ni yazdı.

Kitapta, “Çin, Güney Çin Denizi adalarını ve ilgili deniz sularını keşfeden, adlandıran ve geliştirme çalışmaları yapan ilk ülkedir ve denizin egemenliği üzerinde tarihi haklara sahiptir; Güney Çin Denizi’nin egemenliğinin Çin’e ait olduğu gerçeği, Batılı ülkeler ve Vietnam gibi ülkeler tarafından kabul edilmiştir; Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik hakları sadece tarihe dayanmakla kalmaz, aynı zamanda uluslararası hukukun uygulamalarına da uygundur. ABD, İngiltere ve Fransa’nın tarihi arşivlerinde de Filipinler’in Nansha Adaları üzerindeki egemenlik iddiasının inandırıcı olmadığı belirtilmiştir.” diye açıklandı.

Profesör Carty, lansman töreninde yaptığı konuşmada, ilgili araştırmaların Çin’den herhangi bir resmi makam tarafından görevlendirilmeden bağımsız bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi yönünde tamamen makul bir tavır sergilediğini söyledi. 

“Güney Çin Denizi’nin Tarihi ve Egemenliği” adlı kitabın Çince versiyonu Kasım 2023’te piyasaya sürüldüğünden beri Çinli ve yabancı akademik ve medya çevrelerinin yanı sıra dünya okurlarından büyük övgüler topladı. Kitabın Çince ve Fransızca versiyonlarının da 2024 yılında resmen yayımlanması bekleniyor.