Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.06.2024 17:00 Güncelleme: 22.06.2024 17:21

AB'nin Çin menşeli araçlara ek tarife uygulaması hiçbir yarar getirmeyecek

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, AB'nin Çin menşeli elektrikli araçlara ek tarife uygulamasının başkasına zarar verirken birliğe de hiçbir yarar getirmeyeceği belirtti.
AB'nin Çin menşeli araçlara ek tarife uygulaması hiçbir yarar getirmeyecek

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, AB’nin Çin menşeli elektrikli araçlara ek tarife uygulamasının başkasına zarar verirken birliğe de hiçbir yarar getirmeyeceği belirtti.

Zheng, Çin’in kendi işletmelerinin meşru hak ve çıkarlarını korumak için gereken tüm önlemleri alacağının altını çizdi.

İklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konusunda Çin-Almanya Diyalog ve İşbirliği Mekanizması kapsamındaki ilk üst düzey diyalog, bugün başkent Beijing’de yapıldı.

Zheng Shanjie, toplantıda yaptığı konuşmada, Çin’de yeni enerji sektörünün gelişmesinin teknoloji, piyasa ve sanayi zinciri gibi avantajların ve piyasa rekabetinin sonucunda gerçekleştiğine dikkat çekti.

Zheng, Çin’de üretilen yeni enerjili araçların ağırlıklı olarak yurt içinde satıldığını, ihracatın toplam üretimin yalnızca yüzde 12,5'ini oluşturduğunu belirtti.

Çin’de dışa açılma seviyesinin sürekli yükselmesiyle birlikte son yıllarda birçok yabancı sermayeli otomotiv işletmesinin Çin’deki yatırımlarını artırdığını anımsatan yetkili, yabancı markaların Çin’de yatırım yaparak fabrika kurmasının nedeninin sübvansiyon değil, Çin’in sahip olduğu elektrikli araçlarla ilgili eksiksiz sanayi zinciri ve otomotiv endüstrisindeki vasıflı işçiler olduğuna vurgu yaptı.

Zheng, “Korumacılık rekabet gücünü koruyamayacağı gibi, iklim değişikliğiyle mücadele etme, yeşil ve düşük karbonlu dönüşümü teşvik etme sürecini geri çekmekten başka bir sonuç vermeyecek. Almanya'nın AB'de bu alanda liderlik rolü oynamasını bekliyoruz.” dedi.