Türkiye - Gündem 04.01.2017 15:33 Güncelleme: 04.01.2017 15:39

Milli helikopterin uçacağı tarih açıklandı

Milli Savunma Bakanı Işık, "İnşallah 6 Eylül 2018 sabah saat 06.00'da Türkiye'nin kendi geliştirdiği özgün, milli helikopterini de uçurmuş olacağız." dedi.
Milli helikopterin uçacağı tarih açıklandı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TAİ'deki "T-129 ATAK Helikopteri 19. Teslimat Töreni"nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Milli Savunma Bakanı Işık, törende yaptığı konuşmada, 19'uncu ATAK helikopterini Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim etmekten duyduğu gururu ifade ederek, Türkiye'nin milli imkanlarıyla geliştirilen, tasarımı yapılan projenin başarıyla devam ettiğini vurguladı.

1973'ten beri TAİ'nin savunma, havacılık ve uzay sanayisine önemli hizmetler verdiğini anlatan Bakan Işık, TAİ'yi bu alanların "Amiral gemisi" olarak nitelendirdi.

Işık, yapılan özverili çalışmalar sonucu Türkiye'ye önemli eserlerin kazandırıldığını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin dışa bağımlılığının önemli ölçüde azaltıldığını aktardı.

Tören öncesi TAİ'deki görevine yeni atanan Genel Müdür Temel Kotil'den çalışmalara ilişkin bilgi aldığını belirten Bakan Işık, "ATAK helikopteri projesi büyük bir başarıyla devam ediyor. İnşallah yakında ATAK helikopterini TSK'nın yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerinin de kullanımına sunacak ihracat çalışmasını yapacağız. Bu noktada önemli talepler var, başka ülkelerde yapılan testlerden de son derece büyük bir başarıyla geçmekte olduğunu ifade etmek isterim." diye konuştu.

Silahlı ANKA ve Hürkuş

Yeni nesil temel eğitim uçağı olan Hürkuş'un seri üretim noktasına geldiğini anlatan Bakan Işık, "Silahlı uçabilecek Hürkuş'un çalışmasını başlattık. Bunu da 2017 yılı içinde silahlı olarak TSK'ya teslim etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Işık, ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemine de değinerek, projeyi Türkiye'nin "Gurur projelerinden biri" olarak nitelendirdi. ANKA projesinin yaşanan aksaklıklara rağmen, devam ettiğine işaret eden Bakan Işık, "2017'de silahlı ANKA'nın TSK'ya, emniyet güçlerimize, jandarmamıza teslim edildiği önemli bir yıl olacak. Bu noktada hem yer istasyonları vasıtasıyla uçan ANKA'mız olacak hem de uydu kontrolüyle uçan ANKA'larımızı inşallah TSK'ya teslim etmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin kendi özgün helikopterini geliştirmede de önemli bir aşama kaydettiğini de aktaran Işık, "6 Eylül 2018'de sabah saat 06.00'da Türkiye'nin kendi geliştirdiği özgün milli helikopterini de inşallah uçurmuş olacağız." diye konuştu.

Milli muharip uçağına ilişkin ana yüklenici durumundaki TAİ'nin gerekli tüm altyapı çalışmalarını sürdürdüğünü açıklayan Bakan Işık, "İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında kendi tasarladığımız ve geliştirdiğimiz milli muharip uçağımızı da uçurmuş olacağız." ifadesini kullandı.

"Ümit ederiz ki koalisyon güçleri, Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu desteği verir"

Bir basın mensubunun, "koalisyon güçlerinin Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekatı'na gerekli desteği vermediği"ne yönelik açıklamaları hatırlatması ve bu kapsamda İncirlik Üssü'ne yönelik bir tasarruf olup olmayacağını sorması üzerine, "Müttefik ülkelerin, özellikle NATO'da uzun yıllar birlikte olduğumuz ülkelerin, DEAŞ ile mücadele için koalisyon oluşturmuş ülkelerin DEAŞ'a karşı mücadelede son derece kritik bir yer olan El Bab'a karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle Özgür Suriye Ordusu'nun başlattığı bu operasyona destek vermemesi doğrusu düşündürücü. Daha doğrusu arzu edilen desteği vermemesi düşündürücü." ifadesini kullandı. 

Müttefiklerden her şart ve koşulda özellikle hava desteği verilmesini beklediklerini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Bu, kamuoyunda ciddi bir hayal kırıklığı oluşturuyor. Biz müttefiklerimize de bunu da söylüyoruz, 'Siz bu noktada hem DEAŞ ile mücadele ettiğinizi ifade ediyorsunuz hem de istenen, arzu edilen desteği vermiyorsunuz. Bu da kamuoyunda sizin DEAŞ ile mücadelede samimiyetinizin sorgulanmasına sebep oluyor.' Bu, tabii ki Türkiye içerisinde de İncirlik'in de sorgulanmasına sebep oluyor. Ancak bizim uzun dönemli bir ittifak ilişkimiz var, sorunlarımızı oturarak, konuşarak çözmek durumundayız. Bu konuyla ilgili de gerek askerden askere gerekse sivilden sivile görüşmelerimiz sürüyor. Ümit ederiz ki başta ABD olmak üzere bütün koalisyon güçleri, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'nda ihtiyaç duyduğu hava desteği ve diğer desteği verir. Bu noktada gereken adım daha fazla gecikmeden atılmış olur."