Zeytinyağı, koruyucu ve tedavi edici özelliklerinden dolayı yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin temel besinidir. Dünyanın en sağlıklı, en kaliteli ve en güvenilir yağıdır. Zeytinyağı, hem yüksek oleik asit içeriği hem de antioksidan aktivitesi olan özellikle fenolik bileşik içeriği ile sağlık üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.

Zeytinyağı, koruyucu ve tedavi edici özelliklerinden dolayı yüzyıllardır kullanılmaktadır.

SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ NELERDİR?

Kardiyovasküler hastalıklardan korur

Koroner kalp hastalığı, ateroskleroz ve inme gibi kardiyovasküler hastalıkların oluşumuna neden olan faktörler arasında beslenme alışkanlıkları önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle toplam yağ ve yağ asidi alımının arttığı bir beslenme şekli, kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır. Tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini, selenyum ve polifenollerden zengin zeytinyağı damar sertliği ve kalp krizi riskine karşı en etkili ilaçlardandır.

Yapılan araştırmalar Akdeniz diyeti yapan kişilerin diğer diyetleri yapan kişilerle karşılaştırıldığında kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskinin yüzde 44 azaldığı, inme riskinin yüzde 41 daha az olduğu ve daha yüksek yaşam beklentisine sahip olduğu belirlenmiştir. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, kardiyovasküler riskini azaltmak için günlük 20 gr (2 yemek kaşığı ) zeytinyağı tüketilmesini önermektedir.

Metabolik sendrom riskini azaltır

Metabolik sendrom, obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri seviyeleri dahil olmak üzere hastalık riskini artıran bir grup risk faktörü ile karakterize edilen bir durumdur. Zeytinyağı kötü huylu kolesterolün (LDL) azalmasını sağlarken, iyi huylu kolesterolünde artmasına neden olmaktadır. Zeytinyağı vücutta tampon görevi görerek kötü huylu kolesterolün damarda yapacağı hasarı önleyici etki göstermektedir. Tip 2 diyabet gelişimini engellemekte, kan basıncını düşürmede ilaç kadar etkili olduğu bulunmuştur. Çalışmalar metabolik sendrom özelliklerini iyileştirebileceği sonucuna varmıştır.

Kanser riskini azaltır

Zeytinyağının doğal bileşiminde bulunan fenolik bileşikler oleik asit ile bir araya geldiklerinde kontrolsüz hücre çoğalmasını baskılayıcı etki göstererek kanser hücrelerinin büyümesini de engellemektedir. Özellikle oleik asit, sindirim sisteminde kalın bağırsak kanseri oluşumunda etkili olan safra asitlerinin üretimini azaltarak bağırsak boyunca mukoz dokunun bütünlüğünü koruyucu etki gösterir.

Ağırlık kontrolünü sağlar

Zeytinyağı tüketimi sonucunda vücutta termogenezin artması, yağ oksidasyonunun artması ve oleik asit içeriğiyle doygunluğun artması, besin alımının azalması gibi etkilerle ağırlık kontrolünün sağlanmasında etkilidir.

Tip 2 Diyabetten korur

Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asidi içeriğiyle glikoz metabolizmasını iyileştirmektedir. Yapılan çalışmalarda, karbonhidrattan zengin bir diyet ile karşılaştırıldığında oleik asitten zengin bir diyetin insülin ihtiyacını azalttığı ve tip 2 diyabet gelişimini engellemede yardımcı olabileceği bulunmuştur.

Oksidatif stresi azaltır

Hücre yaşlanması, ateroskleroz, romatoid artrit, demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları, meme, prostat ve kolon kanseri gibi ciddi hastalıkların gelişimi hücrelerin sürekli oksidatif hasara uğramasıyla ilişkilidir. Zeytinyağındaki fenolik bileşiklerin ise vücutta serbest radikal üretimini azaltma ve hücreleri DNA oksidasyonuna karşı koruma gibi görevleri bulunmaktadır. Serbest radikal hasarına bağlı yaşlanmaya karşı korunabilmek için beslenmede zeytinyağına çocukluk döneminden itibaren başlanılması önemlidir.

Karaciğeri korur

Çalışmalar zeytinyağındaki moleküllerin karaciğer hasarını önlemeye veya onarmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Sağlıcakla kalın…